16 júna 2015

Sofia, obľúbená turistická destinácia Slovákov

Medzi európske obľúbené destinácie Slovákov patrí tiež bulharské hlavné mesto Sofia. Väčšina turistov navštevuje Bulharsko v lete, aby si užili prázdninové more, slnko a pláže v prímorských letovis­kách. Hlavné mesto Sofia, obľúbená turistická destinácia Slovákov, je o niečom inom.

:: Slovensko > Cestovanie > Sofia

Sofia národné divadlo

V Sofii môžete pozorovať architektúru, navštíviť parky, nasávať atmosféru túlaním sa ulicami, obja­vovať históriu alebo navštíviť okolitú prírodu. Mesto sa nachádza v údolí a okolo sa rozprestiera panoráma hôr. Ducha minulosti tu cítite zo starých socialistických budov. Energiu doplníte v miestnych baroch a reštauráciách, kde si poochutnáte na bulharských špecialitách.

Sofia - hlavné mesto - Bulharsko
Rozloha: 492 km²
Počet obyvateľov: 1.250.000 (r. 2020)
Nadmorská výška: 500–699 m n. m.
Podnebie: mierne kontinentálne
Zemepisné súradnice: 42°41'50"N 23°19'E
Rieka: Vladajska reka
Tiesňového volania v Bulharsku: 112

Hlavné mesto - Sofia je hlavné mesto a zároveň najväčšie mesto z Bulharska. Je to 14. najväčšie mesto v Európskej únii s počtom obyvateľov 1.250.000, čo predstavuje 17,5 % bulharského obyva­teľstva. Sofia sa nachádza v centrálnej časti západného Bulharska, v údolí Sofia, obklopená horami Vitosha a Plana z juhu, Sofia Moun­tain (časť Stara Planina ) zo severu, Lyulin zo západu a Lozenská hora (časť Ihtimanskej Srednej gory) z východu. To z neho robí štvrté najvyššie položené hlavné mesto v Európe. Je postavená na štyroch terasách rieky Iskar a jej prítokoch: Perlovska a Vladajska. Minerálne pramene sa nachádzajú v centrálnej časti mesta.

Sofia je hlavným administratívnym, priemyselným, dopravným, kultúrnym a univerzitným centrom krajiny a je domovom 1/6 bul­harskej priemyselnej výroby. Nachádza sa tu Bulharská akadémia vied, mnohé univerzity, divadlá, kiná, Národná galéria umenia, archeologické, historické, prírodné a iné múzeá. Na mnohých mie­stach v centre mesta sa zachovali viditeľné archeologické pamiatky z rímskych čias.

Sofia je pomenovaná podľa neskoroantickej ranokresťanskej kate­drály mesta „St. Sophia“ ( grécky: Ἁγία Σοφία, v latinčine: Sancta Sophia; alebo „Svätá Božia múdrosť“ jedno z mien mladého Ježiša Krista). Sofia bola vyhlásená za hlavné mesto 3. apr. 1879. Sviatok mesta je oslavovaný 17. septembra, kedy pravoslávna cirkev oslavuje svätú mučeníčku Sofiu.

História

História - šlenovia tráckeho kmeňa Sardi založili v oblasti dnešnej Sofie osadu už v 8. st. p.n.l. Rimania túto obec dobyli v roku 29 p.n.l. a pomenovali ju Serdica. Rozkvitala za vlády cisára Trajána v rokoch 98–117 a za cisára Konštantína I. Veľkého. Od 4. storočia bola súčasťou Západorímskej ríše, no s úpadkom Ríma prešla pod Byzanciu. V rokoch 441–447 mesto vyplienili Huni.

Počas 6. storočia vzrástol byzantský vplyv za cisára Justiniána a z tohto obdobia sa zachoval obnovený kostol sv. Sofie, ktorý dal mestu neskôr meno. V roku 809 sa mesta zmocnil bulharský chán Krum a začlenil ho do bulharského štátu. Mestu sa dostalo slovan­ského názvu Sredets. Bolo to pod byzantskou nadvládou od roku 1018 do roku 1185, kedy bola založená druhá Bulharská ríša. Sofia pripadla Turkom v r. 1382, mesto postupne získalo osobitý orien­tálny vzhľad. Z osmanskej nadvlády ho oslobodili ruské vojská 4. jan. 1878. Dôležitž dátum je 3. apríl 1879, kedy bola Sofia vyhlá­sené za hlavné mesto Bulharska.

Hospodárstvo

Hospodárstvo - po druhej svetovej vojne sa mesto ďalej indus­trializovalo. Hlavnými priemyselnými odvetviami sú strojárstvo, hutníctvo, spracovanie potravín a výroba textilu a odevov. Tlač je dôležitá; veľké zastúpenie má aj gumárenský, obuvnícky, nábyt­kársky a drevospracujúci a chemický priemysel. Sofiu obklopuje poľnohospodárska zóna charakteristická pestovaním ovocia a zeleniny a chovom dojníc. Sofia je tiež centrom bulharskej leteckej a železničnej dopravy. Miestnu dopravu zabezpečujú električky, trolejbusy a autobusy, na susedné pohorie Vitoša vedie niekoľko lanoviek do lyžiarskeho strediska Vitoša.

Medzi mnohé vzdelávacie inštitúcie v Sofii patria napr Bulharská akadémia vied, Akadémia poľnohospodárskych vied a Univerzita v Sofii, najstaršia inštitúcia vyššieho vzdelávania v Bulharsku. V meste sa nachádza aj Národná knižnica Cyrila a Metoda, Národné divadlo a Opera Ivana Vazova, astronomické observatórium a množstvo múzeí. Okrem zreštaurovaných kostolov sv. Juraja, Bojany a sv. Sofie patria k historickým pamiatkam dve mešity, z ktorých jedna obsahuje kvalitnú archeologickú zbierku, a Katedrála sv. Alexandra Nevského, postavená na pamiatku vďaky bulhar­ského ľudu ruskému národu osloboditeľov roku 1878.

Doprava

Sofia je dobre dostupné mesto v Európe, má dopravné spojenie vlakom, autom a autobusom, lietadlom z väčšiny hlavných miest a dopravných uzlov Európy. K dispozícii sú lety z väčšiny európskych metropol. Nízkonákladové letecké spoločnosti, ktoré ponúkajú lety do Sofie, sú Ryanair, EasyJet a WizzAir.

Letecké destinácie - od apríla 2021 prevzala SOF Connect správu letiska Sofia na nasledujúcich 35 rokov. Hlavným akcionárom spo­ločnosti je spoločnosť Meridiam, ktorá vlastní 99 % základného imania. Počas doby platnosti koncesie sa preinvestuje 624 mil. Eur. Rozvoj letiska v hlavnom meste prispeje k ekonomickej pro­sperite regiónu, priláka viac turistov a premení Bulharsko na obľúbenú destináciu. Sofia Airport EAD zostáva komerčnou spoločnosťou so 100% účasťou štátu na základnom imaní, jednostupňovým sys­témom riadenia a jediným vlastníkom je Ministerstvo dopravy, informačných technológií a komunikácií.

Z letiska v Sofii je možné dopravné spojenie do destinácií: Londýn, Amsterdam, Varna, Frankfurt, Brusel, Paríž, Miláno, Telaviv, Madrid, Dortmund. Medzi nové destinácie patria: Paphos, Nice, Malaga, Lublana, Lisabon, Baku, Bristol, Cologna, Bari, Neapol, Mníchov, Ženeva. V minulosti premávali letecké linky aj do Bratislavy, Prahy a Viedne. Nové spojenia sa neustále menia, preto sa o aktuálnych leteckých spojeniach informujte na stránkach letiska.

Autobusy - centrálna autobusová stanica v Sofii sa nachádza v severnej časti centra mesta a v pešej vzdialenosti od centrálnych atrakcií. Autobusy premávajú z/do mnohých iných európskych miest, ako je Belehrad, Bukurešť, Budapešť , Praha , Berlín a Viedeň.

Železnica - hneď vedľa hlavnej autobusovej stanice sa nachádza hlavná železničná stanica. Medzinárodné vlaky prichádzajú do Sofie z Viedne, Belehradu, Bukurešti, Kyjeva a Moskvy, aby sme vyme­novali aspoň niektoré.

Čo navštíviť - hlavné mesto Bulharska ponúka bohatú kolekciu histórie a kultúry, zaujímavú architektúru, aktívny nočný život, moderné nákupné centrá a turistické aktivity v okolitých horách. Sofia je kompaktné mesto, väčšina pamiatok je dostupných v rámci pešej prehliadky neďaleko od seba. Za posledné desaťročia sa Sofia premenila na živé, kozmopolitné mesto nesúce sa v duchu byzant­ských budov, kostolov so zlatou kupolou a pamiatok socializmu. S tisícročnou históriou, bohatými kultúrnymi aktivitami a živou spolo­čenskou scénou je Sofia fascinujúcou a čoraz obľúbenejšou turistic­kou destináciou. Dnes tu objavíte nákupné centrá, parky, elegantné bulváry s rušnou kaviarenskou tradíciou. Sofia patrí k mestám s najkrajšou architektúrou v Európe. Je jedným z mála hlavných miest, ktoré môžu svojim návštevníkom ponúknuť lyžiarske svahy.

Zaujímavosti, pamiatky

01. Sofijská knižnica - sa nachádza v centre na Slavejkovovom námestí, z ktorého lúčovito vychádzajú ulice, bulváre a aleje rôznymi smermi. Centrum mesta je pešou zónou, takže turistom nič nebráni v nerušenej prehliadke miestnych pamiatok. V okolí námestia sa nachádzajú administratívne budovy, reálne príklady modernej architektúry.
Столична библиотека

02. Vitoša Bulvár - všetci, ktorí radi nakupujú, by mali ísť na ulicu Vitoša, ktorá je považovaná za hlavnú nákupnú ulicu mesta. Okrem obchodíkov a predajní suvenírov tu nájdete aj niekoľko útulných reštaurácií a kaviarní. Pri prechádzke skutočne uvidíte na každom kroku množstvo pamiatok, dominantou je dozaista Národný palác kultúry.
Национален дворец на културата

03. Katedrála Alexandra Nevského - obdivujte krásu katedrály s mnohými kupolami. Pozrite si nástenné maľby v byzantskom štýle. Rozsah tejto budovy vás ohromí. Vnútri je miesto pre 10.000 ľudí, je to druhá najväčšia katedrála v balkánskom regióne. Bola posta­vená v 80. rokoch 19. storočia, hneď po zvrhnutí Osmanov a ob­novení bulharského štátu.
Храм-паметник Свети Александър Невски

04. Kostol sv. Sofie - Vedľa katedrály nájdete kostol sv. Sofie zo šiesteho storočia, ktorý dal mestu meno. Väčšina ľudových povestí o stavbe kostola sa spája s legendou o princeznej Sofii, príbuznej Konštantína Veľkého. Do Serdicy pricestovala chorá, tu sa však uzdravila, zostala v meste a z vďačnosti postavila kostol, v ktorom je pochovaná.
Храм Света София

05. Rotunda sv. Juraja - do pozornosti si nechajte prehliadku Rotundy sv. Juraja, ktorá je považovaná za najstarší kostol mesta. Stavbu z červených tehál postavili Rimania vo štvrtom storočí z čias cisára Konštantína Veľkého. Je na ňom skopírovaná fráza „Serdica – môj Rím“. Od samého začiatku bola budova ikonická, pravdepodobne mučenícka.
Храм ротонда Свети Георги

06. Mešita Baňa Baši - jedna z dobre zachovalých mešít zo 16. storočia, nachádzajúca sa na ulici bulvár Márie Luizy v centre mesta Sofia v západnom Bulharsku. Mešita funguje ako moslimský svätostánok, je jedinou funkčnou mešitou v Sofii. Meno mešity znamená „mnoho kúpeľov“, budova stojí v blízkosti vyvieračky minerálnych prameňov.
Мечеть Баня Баши

07. Národné múzeum histórie - preskúmajte niektoré zo 650 000 artefaktov v Národnom múzeu histórie, ktoré bolo založené r 1973. Je národnou pokladnicou Bulharskej republiky, úložiskom pamiatok po celom svete a jedným z najväčších historických múzeí Balkán­skeho polostrova s najväčšou zbierkou kultúrnych pamiatok a obrovský archeologický a historický archív.
Национален исторически музей

08. Národná galéria umenia - Spoznajte bulharské umenie 19. a 20. storočia v Národnej galérii umenia v Sofii. Budovou múzea, v ktorej sídlila Národná galéria, bol Kráľovský palác. Dnes sú v jeho sálach vystavené dočasné výstavy bulharského a zahraničného umenia. Tento palác bol postavený bezprostredne po oslobodení Bulharska od osmanskej nadvlády (1878) a po zvolení Sofie za hlavné mesto (1879).
Национална художествена галерия София

09. Nákupné centrá - Vydajte sa na nákupy do mestských nákup­ných centier. Medzi ne patrí Bulgaria Mall a The Mall, jedno z naj­väčších nákupných centier v Sofii. Alebo preskúmajte uličky a malé obchodíky, ktoré ponúkajú suveníry, miestne produkty a komornej­šiu atmosféru s ľuďmi v kontakte.
Шопинг София

10. Trh Graf Ignatiev - Zásobte sa čerstvým ovocím a zeleninou, nájdete tu organické, eko a prírodné potraviny a nápoje. Ulica Grafa Ignatieva je obľúbenou centrálnou ulicou v Sofii. Ulica je bežným nákupným miestom pre knihy, topánky, tašky, oblečenie, doplnky, ovocie a kvety. Je tu veľa kaviarní a reštaurácií.
Пазари Изток

11. Park Borisova Gradina - Oddýchnite si od nakupovania a pre­hliadok mesta na drink v kaviarni na chodníku alebo na pikniku v parku Borisova Gradina.
Park Borisova Gradina

12. Lyžiarske stredisko Vitoša - Sofia leží na úpätí hory Vitoša, 7 513 stôp vysokého (2 290 metrov) vrcholu. Na jar a v lete sa môžete vydať na túru po jej početných značených chodníkoch alebo v zime na lyžovačku.
Lyžiarske stredisko Vitoša

13. Bary a kaviarne - Vyberte si z veľkej koncentrácie trendových barov a kaviarní. Napríklad v bare a kaviarni Taj Mahal si môžete s mobilnou aplikáciou objednať rýchlu donášku jedla a sledujete stav objednávky alebo si jedlo vyzdvihnete "na mieste" s 20% zľavou.
Taj Mahal Indian Restaurant

14. Opera a balet Sofia - Za hudbou a tancom navštívte operu a balet v Sofii. V roku 1890 zorganizovali traja bulharskí hudobníci prvé operné vystúpenie. V máji 1891 vzniklo činoherné oddelenie ako samostatný súbor "Slza a smiech" a opera - ako Bulharská opera.
Софийска опера и балет

15. Národné literárne múzeum - Národné literárne múzeum bolo založená v roku 1976 s poslaním vyhľadávať, zbierať, študovať a propagovať materiálne a listinné dôkazy súvisiace s dejinami našej literatúry od založenia bulharského štátu až po súčasnosť.
Национален литературен музей

16. Múzeum socialistického umenia - bolo otvorené 19.9.2011. Prezentuje diela z obdobia socializmu v Bulharsku (1944-1989). V parku s rozlohou 7500 metrov štvorcových je vystavených viac ako 70 diel monumentálneho sochárstva.
Музей на социалистическото изкуство

17. Národné vojenské historické múzeum - je štruktúrou minis­terstva obrany. Vyhľadáva, uchováva, vedecky spracováva a propa­guje kultúrne hodnoty súvisiace s národnou a európskou vojenskou históriou. V jeho fondoch sa zachovalo vyše 1.000.000 exponátov bulharskej a európskej vojenskej histórie.
Národné vojenské múzeum

18. Bulharská akadémia vied - je popredným vedeckým, duchov­ným a odborným centrom Bulharska. Vykonáva výskum, školenia a aktivity národného a medzinárodného významu a rieši problémy sú­visiace s rozvojom bulharskej spoločnosti a štátu.
Българската академия на науките

19. ZOO Sofia - Zoologická záhrada je otvorená aj napriek epide­mi­ckej situácii a je otvorená počas všetkých sviatkov s vyhlásenou otváracou dobou. Zvieratá nemôžu čakať na politické dohody, pre ich prežitie je dôležitý každý deň.
Зоопарк

20. Park Vitoša - je prvý park v Bulharsku a na Balkánskom polostrove. Bol vyhlásený v roku 1936 ako komplexná a veľmi zaujímavá lokalita z geologického, petrografického, rastlinného, ​​živočíšneho a turistického hľadiska. Jeho prírodná rozmanitosť prameňov, riek, vodopádov, rašelinísk a lesov vždy lákala milovníkov prírody a turistov.
Природен парк Витоша

 

ODKAZY

 

HASHTAG

 



21 komentárov:

  1. Sofia je pokojné hlavné mesto Bulharska a jedna z cenovo najvýhodnejších destinácií v Európe. Krajina vstúpila do Európskej únie v roku 2007, ale duch minulých čias je hmatateľný na každom kroku. Toto trendové, jedinečné a mladistvé mesto plné nákupných centier a exkluzívnych hotelov dopĺňa svoj colorit socialistickými budovami a pamätníkmi sovietskej armády. Vrelo odporúčam navštíviť.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Sofia Sprievodca12. januára 2022 o 9:29

    Balkánske „hlavné mesto“ so svojou bohatou kultúrou múzeí, architektúrou, reštauráciami a živou umeleckou scénou nikdy neminiete, sledujte bulvár Vitoša, nechajte sa ohromiť osmanskými mešitami a Katedrálou svätého Alexandra Nevského alebo nakupujte v jedinečných butikoch podporujúcich mladých miestnych umelcov.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Sofia Sprievodca12. januára 2022 o 9:32

    Navštívte operu pod holým nebom, počúvajte jazz na miestnom námestí, pretancujte celú noc v zábavných nočných kluboch a sledujte show na ulici Rakovski. Nakoniec, každý návštevník, musí vidieť pozostatky 1800 rokov starého rímskeho mesta a Kolosea pod modernou Sofiou.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. София моят дом12. januára 2022 o 9:40

    София е зелен град, пълен с паркове и добре поддържани градини, като Борисовата градина. Витоша е само на кратко пътуване с автобус от центъра на града. Авантюристът от всички нива предлага туристически пътеки и ски. Независимо дали предпочитате космополитна сцена или спокойна природа, нашата асоциация препоръчва София като идеално място за следващото ви посещение.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Hlavné mesto, ktoré je najbližšie k horám. Vitoša sa nachádza len 30 minút jazdy od centra mesta. Je to perfektný útek z rušného bytia. Môžete vyliezť na najvyšší vrch Vitoša – Cherni vrah alebo si užiť inú z mnohých trás, ktoré sú v okolí k dispozícii.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Sofia má divoký nočný život. V Sofii môžete žúrovať až do rána. Na výber sú rôzne bary a kluby. Sú tu miesta pre každý hudobný vkus od housových klubov, rockových barov, piano barov, jazzových klubov až po hip-hopovú scénu.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Víno a Rakia sú najobľúbenejšie alkoholické nápoje v krajine, ale v baroch a kluboch ľudia pijú väčšinou pivo a whisky, áno, aj tequilu.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Miestni obyvatelia12. januára 2022 o 9:49

    Každý, kto bol v Sofii alebo v Bulharsku všeobecne bude súhlasiť s tým, že Bulhari sú mimoriadne priateľskí ľudia. Najmä obyvatelia Sofie sú veľmi otvorení. Bulhari sú úžasní hostitelia, takže urobia všetko pre to, aby vám poskytli úžasný zážitok. Bulharské ženy a dievčatá patria k najkrajším na svete.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Keď budete mať šťastie, môžete získať letenku z Viedne alebo Milána za neuveriteľných 7-10 Eur od nízkonákladových leteckých spoločností.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ooooh bavte sa! Jún je skvelý čas na návštevu (zatiaľ nie príliš horúci)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Nedávno moja teta spadla vo vlaku v Bulharsku a potrebovala operáciu, ale našťastie jej cestovné poistenie pokrylo náklady v plnej výške. Vďaka Bohu!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ubytovanie v starom meste12. januára 2022 o 10:51

    Skúsenosti s ubytovaním, neodporúčam bývať v samotnom Starom Meste, pretože je tu výrazné vyrušovanie opilcami každú nočnú hodinu.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Taxíky v Sofii premávajú v žltých vozidlách. Orientačná cena napríklad z letiska do centra mesta by mala byť okolo 12 BGN asi 6 EUR – približne 20 minút.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Máme autobusy, električky, trolejbusy, mestskú kyvadlovú dopravu a metro. Najpraktickejší je systém metra. Spája väčšinu častí mesta s centrom. Má dokonca priamu linku z letiska. Cena za 1 lístok na každý druh dopravy (okrem kyvadlovej dopravy) je 1,60 BGN.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Cena za 3-dňový cestovný lístok na všetky linky MHD je veľmi príjemná. Cena je len 10 BGN (bulharských levov) alebo okolo 5 eur.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Parkovanie modrá a zelená zóna12. januára 2022 o 11:17

    Špecifiká modrej zóny: maximálny čas parkovania – 2 hodiny, cena za 1 hodinu – 2 BGN, platíte len v pracovných dňoch od 8:00 do 19:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00.

    Špecifiká zelenej zóny: maximálny čas parkovania – 4 hodiny, cena za 1 hodinu – 1 BGN, platíte len v pracovných dňoch od 8:00 do 19:00. Cez víkendy je to zadarmo.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. V Sofii sú rôzne možnosti stravovania. Od rýchleho občerstvenia, kvalitných burgerov, tradičných reštaurácií alebo veľkých reťazcov je výber obrovský. Môj tip je pripojiť sa k bezplatnému prehliadke jedla Balkan Bites prvý deň v Sofii a skontrolovať navštívené miesta na budúcu návštevu.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Sofia pre vegetariánov12. januára 2022 o 11:20

    Absolútne! Nie je potrebné sa obávať. Aj keď všetky balkánske krajiny milujú jesť mäso, existuje veľa vegetariánskych a vegánskych možností.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Nakupovanie potraviny12. januára 2022 o 11:25

    Všetko nájdete v supermarketoch alebo na potravinových trhoch. A ceny sú viac než rozumné. Ďalšia skvelá vec na obchodoch v Sofii je, že sú vlastne otvorené aj v nedeľu. Nájdete tu aj niektoré, ktoré sú otvorené 24 hodín denne.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Jedna z vecí, ktoré na Sofii milujem najviac, je to, ako bezpečne sa tu cítim. Nikdy som nezažila pouličné obťažovanie, aj keď kráčam Sofiou neskoro v noci. Je to úplne odlišné od mojich skúseností v západných mestách.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Autobusové stanice7. februára 2022 o 14:23

    Hlavná autobusová stanica v Sofii môže súčasne vypraviť desiatky autobusov. Lístky sa predávajú v hale autobusovej stanice, ale mnohé spoločnosti predávajú lístky aj v predpredaji online. Cestovný poriadok a informácie o cenách lístkov nájdete na webovej stránke centrálnej autobusovej stanice v Sofii.

    OdpovedaťOdstrániť