14 októbra 2020

Priority pre sektor turizmu

Gen. tajomník Svetovej organizácie cestovného ruchu (UNWTO) Zurab Pololikashvili viedol delegáciu na vysokej úrovni v Bruseli, kde absolvovali sériu stretnutí zameraných na zabezpečenie priority pre sektor turizmu, t.j. aby cestovný ruch zostal na vrchole politickej agendy európskych inštitúcií.

:: Slovensko > Cestovanie > Priority turizmu

priority pre sektor turizmu

Keď UNWTO vedie globálne znovuobnovenie cestovného ruchu, generálny tajomník Zurab Pololikashvili spolupracuje s európskymi vodcami, aby zabezpečil, že odvetvie dostane politickú a finančnú podporu potrebnú na ochranu živobytia a ochranu podnikania. Počas svojej návštevy v Bruseli pán Pololikashvili vyzval vedúcich európskych inštitúcií, aby transformovali ambiciózne plány obnovy na realitu prostredníctvom koordinácie balíka reakčných opatrení, ktoré umožnia reštart cestovného ruchu a podporia oživenie hospodárstva EÚ.

Vedenie UNWTO zároveň zdôraznilo význam podpory a rastu domáceho cestovného ruchu. Podľa pána Pololikashviliho má domáci cestovný ruch obrovský potenciál vrátane obnovy a rozvoja vidieckych spoločenstiev. Aby sa však tento potenciál mohol realizovať, je potrebné, aby vlády a európske inštitúcie poskytli väčšie smerovanie a silnejšie vedenie v tomto smere.

Cestovný ruch je ústredným pilierom európskych ekonomík, popredným zamestnávateľom a zdrojom príležitostí pre mnoho miliónov ľudí na celom kontinente.

Delegácia UNWTO sa stretla s podpredsedníčkou Európskej komisie Margaritis Schinasovou, európskym komisárom pre vnútorný trh Thierry Bretonom, európskou komisárkou pre životné prostredie, oceány a rybné hospodárstvo Virginijusom Sinkevičiusom v kancelárii Davida Sassoliho, Predsedu Európskeho parlamentu a kľúčového predstaviteľa Európskej rady. Na konci zasadnutí sa potvrdilo, že otázka zmiernenia cestovných obmedzení bude na programe rokovania na nasledujúcom zasadnutí Európskej rady, pričom sa zdôrazní význam a včasnosť zásahov UNWTO.

Vedenie na najvyššej úrovni je nevyhnutné

Generálny tajomník Pololikashvili uviedol: „Cestovný ruch je ústredný pilier európskych ekonomík, popredný zamestnávateľ a zdroj príležitostí pre mnoho miliónov ľudí na celom kontinente. Vedúci predstavitelia európskych inštitúcií naznačili odhodlanie podporovať cestovný ruch v tomto náročnom období. Na premenu dobrých úmyslov na rázne kroky a na pomoc cestovnému ruchu pri zotavovaní sa z krízy bude potrebné vedenie na vysokej úrovni a bezprecedentná úroveň spolupráce medzi inštitúciami, vládami a podnikmi.“

Generálny tajomník Pololikashvili zablahoželal európskym vodcom k ich úlohe pri otváraní hraníc členských štátov EÚ pred koncom letnej sezóny. To dalo potrebný podnet na cestovanie a cestovný ruch a na viacerých európskych trhoch sa prejavil sľubný nárast počtu medzinárodných turistov.

Spôsob koordinácie obnovenia cestovného ruchu

UNWTO vyzýva vlády, aby sa vyhli jednostrannému konaniu a uzatváraniu hraníc, pretože sa to ukázalo ako neúčinné pri kontrole šírenia vírusu. Je nevyhnutné, aby sa pozornosť presunula od obmedzenia cestovania k zabezpečeniu bezpečného cestovania zavedením opatrení, ako sú všeobecne dostupné a rýchle testy pri odchode. Takéto opatrenia budú chrániť zdravie cestujúcich, ako aj pracovníkov v oblasti cestovného ruchu a cestovného ruchu, a zároveň posilnia dôveru.

Turizmus prispieva Európskej únii 10% z celkového HDP a podporuje viac ako 2,4 milióna podnikov. Tento sektor je na dobrej ceste k poklesu rezervácií medzi 60% a 90% v porovnaní s podobnými obdobiami v minulých rokoch. Odhadovaná tohtoročná strata výnosov pre hotely a reštaurácie, cestovné kancelárie, diaľkovú železnicu a pre okružné plavby a letecké spoločnosti je od 85% do 90%. V dôsledku tejto pandémie môže prísť o prácu 6 miliónov ľudí.

Táto návšteva Bruselu sa opiera o Európsky dohovor o cestovnom ruchu, počas ktorého pán Pololikashvili zdôraznil význam podpory a propagácie zelených investícií do cestovného ruchu s cieľom podporiť udržateľné zotavenie zo súčasnej krízy.

Zdroj: UNWTO Delegation in Brussels for Talks with European Institution Leaders.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára