15 októbra 2020

Virtuálne cestovanie

Možno pre viacerých šokujúci pojem, ale mnohé virtuálne aplikácie už bežne používame. Digitalizácia zasiahla naše životy vo všetkých oblastiach. Stále sa objavujú nové možnosti pre jej uplatňovanie, zdá sa že niet zadania, ktoré by IT inžinieri nezvládli. Ich aplikácie výrazne uľahčujú život. Aj v cestovaní.

:: Slovensko > Cestovanie > Virtuálne cestovanie

Virtuálne lety na trenažéri - ako skutočné

Virtuálne oproti reálnemu môže byť často lepšie, neveríte?

Dobrým príkladom je porovnanie športového podujatia sledovaného v TV alebo sledovaného priamo na štadióne. Napríklad cyklistický závod. Podujatie trvá 4 hodiny a sledovaním v TV, vidíme všetky dôležité situácie zblízka prostredníctvom desiatok kamier. K tomu nám dvaja znalí komentátori porozprávajú množstvo zaujímavých informácií z prostredia cyklistiky, samotného preteku aj info o krajine v ktorej sa koná toto športové podujatie. Vidíme celý priebeh súperenia cyklistov. Už sleovanie televízie môžeme považovať za určité predštádium virtuálnej reality, najmä ak sa jedná o dokumentaristiku či online športové, kultúrne prenosy a pod.

Na druhej strane si môžeme zvoliť osobnú účasť na takomto podujatí. To znamená, že nahovoríme dvoch-troch priateľov a vyrazíme autom do Francúzska na Le-Tour (Tour de France). Po príjazde si pol dňa hľadáme miesto pri trati, okiaľ budeme sledovať cyklistov, keď tadiaľ pôjdu. Niekoľko hodín si krátime čas výrobou líčenia na tvár a výroby dlhej žrde pre našu zástavu. Keď sa konečne okolo nás preženie stovka pestrých tričiek na bicykloch, nemáme ani poňatia čo sa deje, ktorý závodník je v čele, ako sa darí nášmu favoritovi, kto pred chvíľou odstúpil... Rýchle sa cez mobil pripojíme k online spravodajstu z podujatia, aby sme zistili aspoň nejaké údaje. Na druhej strane, máme vzrušenie na tvári, keď si nahovárame "ale bol som pri tom".

VR poskytuje neporovnateľný rozdiel v zážitku zo športového podujatia. A to sme ešte neprehovorili o ekológii jednej versus druhej verzie.

Viac príkladov

Používame navigačné systémy počas šoférovania, online booking ubytovania na cestách, online interaktívne mapy umožňujú vizualizáciu miesta, kam cestujeme, prepojenie na ďalšie aplikácie. Propagácia produktov a informácie o nich napr recenzie uľahčujú nákupy. Náučné filmy, reklamné materiály, videokonferencie a pod. ovplyvnia, uľahčia a zrýchlia naše rozhodnutia. Mne osobne, ako profesionálovi v turizme, pridajú kvalitné cestovateľské filmy a dokumenty, ktoré s obľubou sledujem na travel kanáloch, info pre rozhodovanie a úsporu nákladov. Virtuálne vzdelanie môže byť dokonca kvalitnejšie.

Neviem si predstaviť, že by som mal všetky destinácie, ktoré ponúkame zákazníkom spoznať osobne, absolvovať týždenné poznávačky. Takýto postup je dnes už nepredstaviteľný. Keď sa zamyslím, koľko cestovkárov na celom svete je a keby mali všetci poznávať všetky kúty sveta, len preto aby mali osobnú skúsenosť a vedeli kompetentne poradiť svojim klientom s výberom dovolenky, tak mi naskočí úsmev na tvári a súčasné krútenie hlavou. Virtuálne riešenia dokážu pripraviť dokonca informovanejších odborníkov a pritom nemusíme ani "vytiahnuť nohu z domu". Zároveň chápem, že množstvo kolegov to neustále cestovanie miluje.

Možno nado mnou starší kolegovia ohrnú nosom. Ale keď si predstavíme koľko zbytočného cestovania a lietania dokážeme takto odbúrať?! To stojí za to. Ohľad na ekológiu je výrazný a odbornosť cestovného agenta neutrpela. Pritom nepatrím k žiadnym domasedom. Tiež rád cestujem, ale moje potreby sú prirodzené, teké ako u väčšiny "normálnych" cestovateľov-dovolenkárov, t.j. dva-tri krát za rok vyrazím na zahraničnú dovolenku. Preferujem blízke miesta, často využívam domáce destinácie, našu nádhernú krajinu. Keď mám chuť na niečo, čo doma nenájdem, napríklad more alebo desaťdňovú lyžovačku, zvolím si Chorvátsko, Taliansko a Rakúsko. Ak by moje túžby cestovať siahali výrazne ďalej, zvolím najprv vážny rozhovor sám so sebou o podstate tejto túžby. Často sa mi podarí takú túžbu rozpustiť, podobne ako keď dostanete mlsavú chuť na koláč ale odoláte.

Postoj profesionála

Takýto prístup k cestovaniu ocením aj u svojich klientov, presne v tom duchu, ako sám konám, tak aj radím svojim zákazníkom. Z prehnaných cestovateľských chúťok aj tak väčšinou cítiť iba predvádzanie sa veľkého ega. Stará budhistická pravda hovorí: "poznal celý svet, neopustiac kreslo, v ktorom sedel".

Virtuálne aplikácie mi pridajú na vzdelanosti, s ľahkosťou ma prevedú s kvalifikovaným virt. prievodcom po všetkých možných pamiatkach a prírodných krásach. Často to mám radšej, než realitu = stáť hodinu vo fronte na lístky do Colosea a piecť sa na reálnom úpeku vo vrcholiacom termíne letnej sezóny v dave potiacich sa turistov a hlúčikov. Záľubu v takýchto situáciách viem pochopiť, ak by niekoho lákalo práve táto atmosféra a nie samotná pamiatka. Pre potvrdenie uvediem príklad:

25 najúžasnejších starodávnych stavieb sveta

Tento dokument. film nás zavedie do najrôznejších kútov sveta. Predstavte si, že máte 15 rokov a prepadli ste záľube k starým civilizáciám. Ich stavby sú to jediné, čo nám pripomína ich veľkosť, niektoré odolali tisíckam rokov času a dnes predstavujú zrúcaniny a iné zachovalé a vznešené chrámy. Ak by ste ich cheli osobne navštíviť a študovať na mieste, kde sa nachádzajú, museli by ste prelietať celý svet a stráviť pri tom niekoľko rokov času a utratiť desiatky tisíc eur. Pozrime sa len na tie najvýznamnejšie, ktoré sú znázornené v tomto dokumente:

  • 01. Giza - pyramídy-hrobky faraónov / Egypt
  • 02. Angkor - chrámový komplex / Kambodža
  • 03. Machu Picchu - stratené mesto Inkov / Peru
  • 04. Petra - mesto v skale / Jordánsko
  • 05. Veľký čínsky múr - 8 850 km najdlhšia stavba / Čína
  • 06. Koloseum - aréna amfiteáter / Rím
  • 07. Sochy Moai - monolitické sochy / Polynézia
  • 08. Teotihuacán - posvätné mesto Aztékov / Mexiko
  • 09. Borobudur - najväčšia budhistická stavba / Indonézia
  • 10. Karnak - chrámový komplex / Egypt
  • 11. Tikal - najväčšie nálezisko mayov / Mexiko
  • 12. Bagan - starobylé mesto / Barma
  • 13. Akropola - komplex stavieb v Aténach / Grécko
  • 14. Chichen Itza - mayské mesto Yucatán / Mexiko
  • 15. Terakotova armáda - hlinené sochy vojakov / Čína
  • 16. Ellora - buddhistické kláštory / India
  • 17. Efez - staroveké grécke mesto / Turecko
  • 18. Tulum - mayská pevnosť / Mexiko
  • 19. Pompeje - antické mesto ruiny / Taliansko
  • 20. Hampi - druhé stredoveké mesto / India
  • 21. Masada - staroveká pevnosť / Izrael
  • 22. Sigiriya - palácový komplex / Srí Lanka
  • 23. Mesa Verde - obydlia na útese / Colorado USA
  • 24. Stonehenge - kamenné stĺpy / Anglicko
  • 25. Ayutthaya - starobylé hlavné mesto / Thajsko

Po zhliadnutí takéhoto filmového materiálu sa u mňa objaví pocit úžasnosti nad tým, čo ľudia v minulosti dokázali a túžba vyrovnať sa im. Ale vráťme sa k téme virtuálne cestovanie. Za 30 minút precestujeme s filmom takmer celý svet, získame základné vedomosti o najvýznamnejších dochovaných stavbách sveta. Výborný začiatok do hlbšieho štúdia, alebo príjemný pocit a úvod do snívania. Tak či onak nestálo nás to takmer nič, trvalo to celé iba chvíľu a planéta sa nemusí vysporiadavať s obrovskou uhlíkovou stopou, ktorú by aktívny cestovateľ spôsobil - skúste čo by vypočítala uhlíková kalkulačka, ak by sme túto cestu podnikli reáálne.

Ale na druhej strane, som si uvedomil niečo zaujímavé. Totiž, že takéto materiály spôsobujú novú túžbu, pri pozeraní onoho dokumentu som silno zatúžil stáť pri sochách Buddhov a položiť ruku na ten kameň a ucítiť tú energiu dotykom, preto som si sľúbil, že Borobudur určite musím vidieť. Zaujímavé zistenie, že? Nová túžba cestovať.

Čo môžeme vo virtuálnom cestovaní čakať

Možno budeme prekvapovaní množstvom ďalších nápadov, ale ani virtuálna realita nedokáže uspokojiť všetky cestovateľské potreby, aspoň nie hneď teraz a nie každému. Jedno je však zrejmé, že dokáže eliminovať množstvo "zbytočného" cestovania. Virtuálna alternatíva a jej jednoduchosť pôsobia úsporne na ekonomiku i životné prostredie. Lídri týchto technológií už prevádzkujú viacero aplikácií, ktoré nachádzajú stále viac priaznivcov najmä na sociálnych sieťach. Nemám na mysli online mapy a GPS navigácie, ktoré nám pomáhajú lepšie trafiť do cieľa svojej cesty. I keď tieto systémy majú značný prínos - optimalizácia trasy, odstránenie "blúdenia" šetrenie času atd.

Dron s kamerou

* Využitie dronov v turizme

Začalo to kamerou. Dron s kamerou sa pozrie na všetko z vtáčej perspektívy, o tento pohľad je dnes veľký záujem. Môžete skontrolovať počasie cez webkameru na mieste, kam sa chystáte cestovať. Možnosti využívania dronov sú fascinujúce, osobne som veľkým fanúšikom tejto apky. Dron vám dáva doslova krídla. Aj v natáčabní dokumentov a virtuálnom cestovaní si našiel široké uplatnenie.

Berto je autobus bez vodiča. Prvý kyvadlový skibus bez vodiča sa predstavil tuším v lyžiarskom stredisku Val Thorens. Dnes sú ich po svete stovky? zajtra tisíce. Očakávať môžme už čoskoro využitie tejto formy dopravy aj v bežnej prevádzke. Už sa neviem dočkať, ako sa nechám odviesť svojim vlastným autom na dovolenku k moru a pritom si zdriemnem, ako kedysi pri cestách vlakom.

Virtuálny let v makete lietadla je na nerozoznanie od pravého zážitku z lietadla. Atrakciu ponúka japonská Prvá virtuálna letecká spoločnosť (First Airlines) v japonskej zábavnej štvrti Ikebukuro prostredníctvom virtuálnej reality. "Cestujúci" obdrží palubný lístok a čaká ho zážitok z jazdy, ktorý je obohatený jedlom v štyroch chodoch podávaných letuškami, oficiálne oznámenia kapitána počas letu, simulované zvuky motorov, núdzové situácie lietadla a ďalšie zmyslové zážitky.

Možno čoskoro pribudne niečo vážnejšie, ako napríklad skutočný hop-šup prášok z Harry Pottera alebo iný spôsob teleportovania. Budeme vás informovať, zatiaľ si
pozrite - 25 naj turistických atrakcií Európy

Ako vnímajú virtuálnu realitu cestovní odborníci?

Po rozhovore s odborníkmi z odvetvia v niekoľkých organizáciách zaoberajúcich sa marketingom cestovného ruchu získame oveľa lepšiu predstavu o ich názore na používanie virtuálnej reality na marketingové účely. Jednou z kľúčových hnacích síl, ktoré by ich povzbudili k prijatiu pohlcujúcej technológie, by bola jej schopnosť prilákať kľúčové trhy z celého sveta.

Zhodnú sa, že virtuálna realita má potenciál vytvárať povedomie o turistickej ponuke destinácie novým, pohlcujúcim spôsobom a jej využitie by mohlo pri strategickom využívaní odlíšiť destináciu od rastúcej konkurencie na globálnom trhu. Ako nám uviedol jeden digitálny travel-manažér z Floridy: „VR má výrazný potenciál prilákať medzinárodných návštevníkov a upozorniť ich na mestský produkt.“

Udržať si náskok pred konkurenciou je pre turistické destinácie životne dôležité a schopnosť získať náskok pred súpermi sa považuje za kľúčovú hnaciu silu implementácie. Výzvou je však rýchla integrácia tejto technológie s existujúcimi komunikačnými kanálmi, ako sú webové stránky a sociálne médiá.

reálny turizmus

* Niekedy to proste musíš zažiť

Keďže web a soc. médiá pôsobia v online priestore, organizácie pre marketing v cestovnom ruchu musia nájsť spôsob, ako poskytnúť pohlcujúce zážitky, a preto sa spoliehajú na bežné prijatie hardvéru a softvéru virtuálnej reality – poskytovanie obsahu kompatibilného s vybavením, ktoré už zákazník má – preto spochybňujú jeho jednoduchosť použiteľnosti pre ich rôznorodé publikum.

Napriek týmto komplikáciám považujú predajcovia cestovného ruchu túto technológiu za užitočnú v budúcnosti, keď budú prekonané technické prekážky, čo je sľubné, pretože vývojári a dizajnéri neúnavne pracujú na tom, aby sa pokročilé systémy virtuálnej reality dostali do popredia spotrebiteľského osvojenia.

Zjednodušené, užívateľsky prívetivé náhlavné súpravy pre virtuálnu realitu so sofistikovanými softvérovými funkciami, ako je špičková grafika, sledovanie hlavy a sledovanie očí, sú už vo vývoji a mohli by viesť k rastúcemu používaniu v domácnostiach.

V súlade s tým by nasadenie 5G na celom trhu mohlo urýchliť prijímanie obsahu virtuálnej reality, pretože zvyšuje dostupnosť šírky pásma, a teda aj schopnosť vlastníkov VR headsetov streamovať vysokokvalitné a plynulé VR hry a videá.

Rovnako ako smartfóny a inteligentné hodinky, aj travel technológia sa čoskoro stane digitalnou normou a obchodníci s destináciami musia byť pripravení využiť ju vo svoj prospech. Väčšina ľudí zažije, alebo aspoň bude vedieť, virtuálnu realitu a jej schopnosti v nie príliš vzdialenej budúcnosti, čo naznačuje, že táto technológia sa stane hlavným prúdom medzi turistami.

Hoci v súčasnosti existuje niekoľko prekážok, ktoré niektorým obchodníkom s cestovným ruchom bránia obrátiť sa na reklamu vo virtuálnej realite, dovolenkári by mali v najbližších rokoch očakávať nárast jej využívania ako marketingového nástroja.

Financovanie zatiaľ zostáva výzvou pre organizácie marketingu cestovného ruchu. Hoci vývoj a nasadenie technológií a zvyšovanie kvalifikácie pracovnej sily sú len niektoré z nákladov, ktoré treba zvážiť, podľa vrcholového manažmentu by „dopyt zákazníkov motivoval financovanie technológie od súkromných investorov,“ .

Na pozadí pandémie môže byť na obzore rastúci dopyt, pretože ľudia sa rozhodnú cestovať menej často, ak vôbec, a virtuálna realita ponúka bezrizikový spôsob úniku do lákavej destinácie.

Dostupný turizmus

* Dostupný cestovný ruch

Pre tých, ktorí majú obmedzujúce zdravotné problémy, sa VR v turizme môže zdať ako najbezpečnejšia možnosť. Nielen to, ale keď si turisti budú viac uvedomovať klímu, virtuálna realita bude pre toto odvetvie ešte dôležitejšia ako spôsob, ako zažiť niečo nové bez uhlíkovej stopy, znečistenia a preľudnenia.

Dopady na životné prostredie

V súvislosti s virtuálnou realitou som vyššie v texte už naznačil súvislosť so životným prostredím. Uvažuje sa o negatívnych dopadoch extrémneho cestovania na otepľovanie planéty. Nie celkom súhlasím, ani vedecké názory v tejto oblasti nie sú jednotné, nie všetci tento trend uznávajú. Ak pripustíme, že cestovanie predsa len má dopady na prostredie, klímu, rastlinstvo a živočíchy, pamiatky a miestne obyvateľstvo, potom sa javí nástup VR ako vhodné riešenie spomínaných negatívnych dopadov.

Odporcovia všemocného techn. pokroku však naznačujú, že takéto povrchné nazeranie na problematiku a vyzdvihovanie VR ako riešiteľa problématických dopadov turizmu na ŽP je iba zdanlivé a chybné. Tvrdia, že musíme vziať v úvahu celú škálu súvisiacich prvkov a vzťahov až tak zistíme, že ani VR nie je bezproblémová.

Nutnosť 5G - zvýšené požiadavky na digitalizáciu, video, HD, online prinášajú na scénu potrebu zvyšovania kapacity sietí. Obavy z 5G sú zatiaľ nevyjasnené a nevieme či sú opodstatnené a čo prinesú v budúcnosti. Technológovia porovnanie 5G siete so 4G sieťami vnímajú ako veľký krok vpred. Prinesú podstatne väčšie prenosové rýchlosti, stabilnejší príjem a výrazne nižšiu latenciu. V prvom rade sa začnú využívať v biznis sektore, IT a podobne. Veľkou výhodou sietí 5. generácie je to, že signál môže byť smerovaný priamo na konkrétne koncové zariadenie, napríklad smartfón, ktoré tak dosiahne maximálne rýchlosti. Zároveň priznávajú aj nedostatky, hlavne v masívnej výstavbe vysielačov a zvýšení počtu satelitov na orbite.

antény

* Antény maskované ako stromy

Oponenti nových výkonnejších sietí prejavujú obavy o zdravie obyvateľstva vystaveného silnejšiemu elektromagnetickému žiareniu. Tak či onak, akoukoľvek cestou sa ľudstvo vydá, bude zaiste potrebné hľadať nové riešenia. Neostáva nám, než veriť, že si s novými výzvami poradíme tak, ako sme si doposiaľ v každej dobe poradili.

Priekopníci vo virtuálnom turizme

Niektoré projekty VR dobre poznáme a sú už v praxi využívané niekoľko rokov, vcelku úspešne. Pritom si už ani neuvedomujeme, že sa jedná o VR, proste sme si na ich prítomnosť už zvykli. Príkladom sú múzeá a galérie, ktoré pripravujú katalógy svojich vystavovaných skvostov v printovej ale aj digitálnej podobe a prezentujú ich aj v online priestore. Nie je problém prezrieť si exponáty vzdialeného múzea, ktoré sa nachádza na opačnom konci zemegule, s patričným výkladom.

Budúcnosť cestovania môže prinášať pri zlepšujúcej sa grafike kvalitné zážitky, ktoré bude virtuálna realita ponúkať a tým kokuruje reálnym emóciám. Čoskoro budete môcť zažiť atmosféru mesta tak, akoby ste ho skutčne nenavštívili. Virtuálna realita šetrí peniaze ľuďom, ktorí nemajú čas alebo dostatok prostriedkov, alebo im bránia iné obmedzenia v cestovaní. Je vysoko pravdepodobné, že budúcnosť cestovania sa prehupne do virtuálneho prostredia už čoskoro. Spoznáte a zažijete atmosféru miest, ktoré by ste inak nenavštívili.

Všetky významné svetové pamiatky ich správcovia prezentujú v každom období vo vysokej kvalite a príchodom digitalizácie sa samozrejme vrhli na túto novú formu spracovania informácií, kde je umožnené ukázať viac a detailnejšie, presnejšie, realistickejšie.

Možnosť ukázať viac a realistickejšie robí z IT nástrojov využiteľný takmer pre každé odvetvie. Kuchári prezentujú svoje kulinárske umenie vo video receptoch, majstri remeselníci prinášajú ukážky svojich výtvorov a výrobkov, opravári ukazujú, ako opraviť auto, počítač, nábytok. Pestovatelia predvádzajú svoje postupy pri pestovaní rastlín... Všetci nachádzajú pohodlné miestečko na adrese youtube.com.

YouTube sa stáva najnavštevovanejšou online platformou, kde nájdete vizualizáciu takmer všetkého. Iba otravné reklamy občas prerastajú mieru únosnosti, preto sa časť klientely presúva na konkurenčné platformy. Každopádne je takýmto spôsobom "prezentácie všetkého" sprístupňované poznanie každému, kto má internet a talent myslieť kriticky.

Google mapy - aby sme boli objektívni, nemôžeme vynechať úplne prvého, kto priniesol virtuálne cestovanie na online, Google a ich mapy. V Mapách Google sa prvýkrát objavila možnosť cestovať

Google mapy Street View

* Street View

ulicami mesta (street view) v počítači, a zo zrejmých dôvodov zostáva v tejto službe najpokročilejšia dodnes. Street View v Mapách Google je virtuálne znázornenie konkrétneho okolia, ktoré pozostáva z miliónov panoramatických snímok, nafotených na onom mieste všetkými smermi a skomponovaného softvérovo do jedného súboru. Obsah Street View pochádza od Googlu a od užívateľov - prispievateľov. Vďaka tejto platforme môžu ľudia virtuálne spoznávať svet, nech už sú kdekoľvek.

Virtuálna prehliadka Amonti & Lunaris Wellness Resort

Hotel Amonti & Lunaris Wellness Resort je nový, vybudovaný v modernom horskom štýle. Množstvo izieb, medzi ktorými takmer nenájdete dve rovnaké, ponúka zázemie pre dovolenkovanie náročnejšej klientely. Dôležitou konkurenčnou výhodou v takomto prípade (nový hotel v starom zaqbehnutom stredisku) je jeho exkluzivita, ktorú sa hotel rozhodol ukázať. Návštevník si môže soju izbu ako aj spoločenské priestory hotela prezrieť v 360° prehliadači. Tento typ prehliadky je užívateľom internetu dobre známy z googleovských street view. K uzavretiu rezervácie je po prehliadke veľmi estetických interiérov už takmer istou reakciou zákazníka.

Hotel Amonti & Lunaris Wellness Resort, odporúčaný znalcami wellness a gurmánskej kuchyne, sa nachádza v obci Ahrntal, poblíž lyžiarskych svahov lyžiarskeho strediska Skiworld Ahrntal Klausberg-Speikboden. Pre deti je k dispozícii miniklub, herňa a vonkajšie ihrisko. Izby v rezorte sú vybavené v kategórii 4+. Každá izba má balkón s panoramatickým výhľadom na hory, satelitnou TV. Wellness centrum má 7 bazénov, 5 sáun, posilňovňu a vírivku. V reštaurácii si môžete vychutnať jedlá Južného Tirolska a pokrmy stredomorskej a medzinárodnej kuchyne.

Hotel LUNARIS Wellnessresort sa nachádza v prekrásnom alpskom údolí, je ideálnym miestom pre aktívnu dovolenku, v rámci ktorej môžete prevádzkovať lyžovanie, severské putovanie, bicyklovanie a turistiku v zime aj v lete. Zimná sezóna ponúka lyžiarske svahy a bežkárske trasy. K dispozícii je 74 km zjazdoviek v perfektnej kvalite a vyváženom pomere pre začiatočníkov, pokročilých aj zdatných lyžiarov. Bezplatný skibus premáva do ďalších lyžiarskych stredísk v okolí južného Tirolska, najzámejším je rodinné stredisko Kronplatz, vzdialené 40 km.

VR prehliadka zámku Schönbrunn vo Viedni

Niekdajšie letné sídlo Habsburgovcov bolo pôvodne zverené koncom 17. storočia cisárom Leopoldom I. barokovému architektovi Johannovi Bernhardovi Fischerovi von Erlach ako lovecký zámoček a takmer o 50 rokov neskôr bolo prerobené v rokokovom štýle na letné sídlo Márie Terézie. Až koncom 19. storočia v ňom celoročne býval František Jozef, ktorý sa narodil aj zomrel v Schönbrunne.

Vydajte sa na virtuálnu prehliadku reprezentačných priestorov zámku Schönbrunn. Objavte súkromné apartmány cisárskeho páru Franz Joseph & Sisi a vzácne izby z čias Márie Terézie. Čaká na vás veľká galéria, toaleta cisára Alžbety, izba Márie Antoinetty, porcelánová miestnosť a mnoho ďalších zaujímavostí.

Zámok Schönbrunn

* Zámok Schönbrunn Viedeň

Chcete sa cítiť ako cisár alebo cisárovná, prechádzať sa po skvostných komnatách, a predsa si užívať doma s vyloženými nohami? Okružná virtuálna prechádzka zámku Schönbrunn vám to umožní. Na jej začiatku navštívite Rodinnú jedáleň cisára Františka Jozefa a jeho manželky Sisi, potom budete pokračovať do Raňajkového kabinetu, Žltého salóna zariadeného v neorokokovom štýle a na programe nechýba, samozrejme, ani nádherná Zrkadlová sieň.

Ríša Inkov na Machu Picchu

Príťažlivá destinácia ponúka v týchto časoch virtuálnu prehliadku so sprievodcom po citadele Inkov z 15. storočia, ktorá je na zozname svetového dedičstva UNESCO a je jedným z nových 7 divov sveta. Zážitok poteší každého, kto miluje starobylé kultúry, vysoké hory, históriu Inkov a Peru všeobecne. Po rýchlom prehľade histórie Machu Picchu sa prehliadka začína na jednom z vyhliadkových miest, odkiaľ môžete vidieť rieku Urubamba.

Dostanete sa do „srdca Machu Picchu“, kde uvidíte pohrebiská a niektoré rezidencie. Pozrite sa zblízka na kamene a štruktúry; inžinierstvo Inkov bolo také vynikajúce, že Machu Picchu prežilo zemetrasenia, ktoré dokážu zrovnať so zemou moderné mestá.

Prehliadka vedie na najvyšší bod citadely Machu Picchu – Huayna Picchu. Úrady v ktorýkoľvek deň povolia 400 návštevníkov. Úžasné na virtuálnej prehliadke je však to, že sa nemusíte obávať davu ľudí alebo čakacej doby. Jo, a nenechajte si ujsť jemné alpaky pasúce sa v jednom z rohou lokality.

Machu Picchu

* Machu Picchu, ríša Inkov v Peru

Bude virtuálne cestovanie budúcnosťou cestovného ruchu?

V dôsledku obmedzení v cestovnom ruchu je virtuálna realita (VR) jednou z technológií, ktoré by mohli pomôcť urýchliť návrat cestovného ruchu. Rýchly návrat je nevyhnutný aby si ľudia začali opäť užívať cestovanie, ale aj pre milióny pracovných miest a podnikov na celom svete, ktoré utrpeli obrovské straty.

Rovnako ako iné odvetvia tak aj odvetvie cestovného ruchu nadobudne „nový normál“, kde virtuálna realita bude pravdepodobne hrať dve kľúčové úlohy: výkonný marketingový nástroj destinácie, ktorý ľudí láka k opätovnému cestovaniu, a dočasný vzorkovač destinácií pre tých, ktorí ešte nie sú ochotní cestovať.

Keď sa ľudia začnú udomácňovať v tomto novom spôsobe života, bude pravdepodobne pribúdať hangoutov vo virtuálnej realite a aký je lepší spôsob cestovania do virtuálnych destinácií ako v úplne pohlcujúcom virtuálnom svete než so svojimi priateľmi a rodinou? Okrem poskytovania zábavy a dočasného úniku sa tým zvyšuje aj sociálna interakcia.

Priznajme si súčasný stav a pravdu o virtuálnej realite. Tá je zatiaľ v plienkach, funguje to, kým sa vám nezahltí pamäť alebo prenosové linky neprekročia medzný trafic vášho zariadenia, alebo narazia na nedostatočné prenosy dat. Potom sa VR prehliadky zasekávajú, obraz sa rozpadá. Je zjavné, že bez vyššie spomínaných technológií 5G a možno aj vyšších (6G, 7G) sa táto disciplína obmedzí na obrázkové prezentácie a videá.

Virtuálna realita určite ponúka riešenie na prekonanie niekoľkých výziev, ktorým cestovný priemysel v súčasnosti čelí. Výskumníci neustále skúmajú, ako môže táto technológia poskytnúť skutočnú hodnotu a účel pre turistický priemysel s cieľom podporiť strategické investície a riadenie. Budeme túto oblasť pozorne sledovať a informovať vás o prelomových udalostiach.

 

 

LINKY, ODKAZY

  • Google Cardboard - Zažite virtuálnu realitu jednoduchým, zábavným a cenovo dostupným spôsobom.
  • Air Pano VR - youtube kanál airpano.com, jedného z najväčších virtuálnych cestovateľov.
  • Zhangjiajie Glass Bridge - prejdite sa po visutom sklenenom moste vysoko nad riekou v Číne.
  • Machu Picchu - virtuálna prehliadka sveta Inkov v Peru, jedného z najkrajších miest planéty.
  • Angkor - Základná vizuálna architektúra projektu Virtual Angkor umožňuje vytvárať 360° panorámy
  • USA Top 100 Places - vychutnajte si tohto digi sprievodcu po 100 najlepších miestach Ameriky.
  • Stratený svet národných parkov - nasledujte strážcov miest, kde takmer nikto nechodí v úžasnom 360° videu.
  • Zámok Schönbrunn Viedeň - v pôvodne zariadených cisárskych reprezentačných miestnostiach nahliadnete do priestorov Márie Terézie, cisára Františka Jozefa a cisárovnej Alžbety.
  • Google Arts & Culture - spojením viac ako 500 múzeí a galérií sveta vznikol zaujímavý virtuálny projekt, takže môžete z pohodlia domova zažiť ich virtuálnu prehliadku.
  • VP Louvre Paríž - jedno z najväčších múzeí sveta Musée de Louvre sprístupnilo VR prehliadku kedysi hlavného paláca kráľov a tamojšiu galériu.
  • VP Pražský hrad - je odvekým symbolom českého štátu, najvýznamnejšou českou pamiatkou a zároveň jednou z najvýznamnejších kultúrnych inštitúcií.
  • VirtualTravel.cz - portál propaguje vaše zariadenie, mestá, obce, kraje, mikroregióny, turistické ciele, firmy a inštitúcie, virtualtravel.sk.
  • Užite si virtuálne cestovateľské zážitky - jedným zo spôsobov, ako prinútiť turistov cestovať do zahraničia z pohodlia ich domova, je technológia virtuálnej reality.
  • Najlepšie svetové virtuálne prehliadky - podľa Forbes sa za posledný rok zvýšila popularitya virtuálnych prehliadok, ktoré boli vítaným únikom zo života v uzamknutí.
  • 12 najlepších virtuálnych cestovateľských zážitkov - virtuálne cestovanie tu zostane pre cestujúcich, ktorí majú rôzne fyzické postihnutia – mobilné, zrakové, sluchové – sú virtuálne zájazdy skvelým spôsobom, ako cestovať.

 

8 komentárov:

  1. Google Street View4. januára 2022 o 14:06

    Nezabudnite na starý dobrý Street View, ktorý sa dokonca zmestí aj do vášho telefónu. Aplikácia je k dispozícii pre Android a iPhone. Mimochodom, nie je potrebné ho používať iba v prípade núdze, keď sa niekto stratí. Ste v metre? Nechajte sa rozptýliť panorámami iných miest, kráčajte v centre mesta a odbočte do malých bočných uličiek. Benátky, Paríž, Barcelona, ​​Európa a Ázia sú k dispozícii jediným stlačením tlačidla.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Panorámy Yandex4. januára 2022 o 14:08

    Ruský Yandex drží krok s Googlom. Z vtáčej perspektívy môžete obdivovať mestá Ruska. Napríklad Petrohrad je dobre zastúpený. Tu je Palácové námestie vo všetkých jeho detailoch, prechádzka po Nevskom. Ak chcete, môžete dokonca prejsť kanálmi. Mimochodom, tieto mapy sú popisnejšie. Mapu a panorámu si môžete prezerať súčasne. Upozorňujeme, že Yandex sa úspešne vyvíja. Neexistuje len Rusko, ale takmer celý svet. Vyskúšajte všetky možnosti rýchleho cestovania alebo prípravy na cestu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aplikácia Air Pano je úžasný a vynikajúci projekt. Nebolo ľahké ho implementovať, ale tím to zvládol na 100%. A toto nie je limit. Všetko je realizované vďaka sférickým leteckým panorámam. To všetko vám byť videný natočené vo vysokom rozlíšení - tu sa spoločnosť ukázala z najlepšej stránky. Veľmi detailné, premyslené zábery. Otočíte panorámu a zobrazíte najmenšie detaily geografického objektu. Ako sa to robí? Všetko, čo letí, môže byť vybavené kamerou. Balóny, lietadlá, drony ... Rôzne uhly, rôzne videnie rovnakých predmetov. Tým sa vytvorí sférická panoráma. A môžete ho posúvať myšou, koľkokrát chcete.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Virtuálne múzeá4. januára 2022 o 14:12

    Už sme písali o múzeách svetovej triedy, ktoré môžete navštíviť bez toho, aby ste museli odísť z domu. Globálny projekt Google. Myšlienka je skvelá: zjednotiť všetky múzeá, veľké galérie, výstavné centrá do globálnej siete. Z ktoréhokoľvek miesta na svete môžete cestovať po sálach, prezrieť si expozície najzaujímavejších kultúrnych a vedeckých centier na svete. Na projekte sa už zúčastnilo viac ako 60 objektov na celom svete.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Webová kamera ISS4. januára 2022 o 14:13

    Teraz je to ešte zaujímavejšie! Môžeme ísť do vesmíru. ISS má tiež kamery, ktoré vysielajú všetko, čo sa deje vo vesmíre. Ktovie, čo by sme si tam mohli dokonca všimnúť. Vysielanie vždy online takže budete vždy informovaní o najnovších správach z obežnej dráhy.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Webkamery po celom svete4. januára 2022 o 14:14

    Ak chcete vidieť, čo sa práve deje na Maldivách, v New Yorku alebo susedné mesto, stačí nájsť najbližšiu webovú kameru. Teraz sú všade. Earthcam.com má obrovskú zbierku webových kamier z celého sveta. Na webe a-russia.ru môžete obdivovať rohy Krymu a Ruska. Plus mnoho ďalších miest po celom svete.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Panorámy 360cities.net4. januára 2022 o 14:16

    Ako básnici opisujú svet poéziou, výtvarníci s obrazmi, skladatelia s hudbou, tak 360cities.net opisuje svet s malebnými panorámami. Tu sú zhromaždené desaťtisíce fotografií z celého sveta, a nielen z našich - existujú dokonca aj panorámy iných planét z jedného zaujímavého rovera. Tu si užijete virtuálne cestovanie hlavným mestom Nepálu Káthmandu alebo skúmanie panorámy Londýna, ktorá bola zachytená v takom vysokom rozlíšení, že v oknách domov vidíte tváre ľudí.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Predstavujeme Google Earth VR, náš ďalší krok, ktorý pomôže svetu vidieť svet. S Earth VR môžete letieť nad mestom, stáť na okraji hory a dokonca vzlietnuť do vesmíru. Google Earth VR je teraz k dispozícii v službe Steam pre HTC Vive. Ďalšie informácie nájdete na g.co/earthvr

    OdpovedaťOdstrániť