13 marca 2015

Kyjev obľúbená destinácia Slovákov, prekypuje pamiatkami

Medzi obľúbené destinácie Slovákov patrí tiež Kyjev, hlavné mesto Ukrajiny. Víza do Ukrajiny netreba, stačí pas a môžme vyraziť za dobrodružstvom. Spoznať Ukrajinu, nášho východného suseda, je základná povinnosť každého zanieteného cestovateľa. Kyjev patrí v mojom rebríčku do ToP-10 svetových mestských destinácií. A dôvod? - priam prekypuje pamiatkami.

Kyjev

Pamiatky Kyjeva sú výnimočné. Prekvapili nás krásne zdobené pravoslávne chrámy, architektúra, história, extra nízke ceny za jedlo, cigarety, alkohol a pivo. Miesto smutných udalostí, námestie Majdan, je cieľom návštevníkov Kyjeva. Stále populárnejšia je destinácia Černobyľ, kam prúdia davy turistov z celého sveta. Nás neprekvapilo množstvo pozorných a prívetivých obyvateľov, ktorí nám prejavili slovanskú spolupatričnosť. Stretnúť krajanov nie je žiadna zvláštnosť, nakoniec i štatistiky potvrdzujú, že je Kyjev obľúbená destinácia Slovákov.

Zemepis

Kyjev - hlavné mesto Ukrajiny
Kontinent: Európa
Krajina: Ukrajina
Kraj: Kyjevská oblasť
Rozloha: 839 km²
Počet obyvateľov: 2.847.200 (r. 2013)
Nadmorská výška: 179 m n. m.
Zemepisné súradnice: 50°26'59.3"N 30°31'28.9"E
Rieka: Dneper

Letenky z Bratislavy

Kyjev je z Bratislavy dobre dostupný vďaka leteckým spoločnostiam Wizz Air a Ryanair, ktoré prevádzkujú priame lety na Ukrajinu. Wizz Air lieta na letisko Kyjev-Žuljany, vzdialené zhruba 9 km od centra. Ryanair zase na letisko Boryspiľ, ktoré je síce vzdialenejšie, no je hlavným kyjevským letiskom, z ktorého možno využiť spojenia do iných destinácií. Vďaka dvom dopravcom sa tak z Bratislavy do Kyjeva dostanete každý druhý deň, let trvá menej ako 2 hodiny. Ideálne spojenie na víkendový výlet nie?

Doprava z letiska do mesta

Z letiska Boryspiľ jazdia do centra mesta autobusy aj vlaky. Vlaky s rôznymi číslami od 801 po 859 jazdia do cnetra celodenne približne každú hodinu, autobusy približne v 20 minútových intervaloch. Cesta na hlavnú stanicu trvá necelú hodinu. Z letiska Kyjev-Žuljany premávajú minibusy a trolejbusy spájajú letisko s viacerými adresami v centre mesta, pričom cena lístka je nižšia ako 0,50 €. Verejná doprava je k dispozícii od 6.30 h do 22.30 h. Neskôr premávajú nočné spoje.

Dobrou možnosťou je využiť taxislužby. Do centra Kyjeva to stojí iba pár eur. Pre turistov sú k dispozícii známe mikrobusy - niečo ako miestna exotika, napríklad filipínske cyklotrasy alebo benátske gondoly. Sú vždy a všade, nemusíte na ne dlho čakať. Pri cestovaní mikrobusom môžete niekedy stáť aj niekoľko zastávok. Vodič si vezme cestovné cez svoje pravé rameno a hodí mince do kartónovej škatule na palubnej doske.

Turizmus a cestovanie

Najkrajšou atrakciou Kyjeva je Pečerská lavra, historický kláštor založený v roku 1051. Súčasťou krásneho chrámového komplexu je aj sieť podzemných chodieb a jaskýň. Nádherná Katedrála sv. Sofie patrí hneď na druhé miesto. Ak si chcete vychutnať pohľad na mesto ako na dlani, navštívte sochu Matka Vlasť (Rodina Mať) týčiacu sa do výšky 102 m, pričom vyhliadka sa nachádza na jej vrchole. V nepriaznivom počasí môže byť vyhliadka zatvorená. Socha je súčasťou národného historického múzea.

Miesto jadrovej katastrofy patrí k najväčším atrakciám posledných mesiacov, ak nemáte čas navštíviť Černobyľ osobne, množstvo autentických exponátov najväčšej nukleárnej katastrofy pripomenie múzeum Černobyľu v Kyjeve. Prechádzka po brehu rieky Dneper s ochutnávkou tradičnej ukrajinskej kuchyne, polievkou boršč či plnenými taštičkami vareniky, by nemali chýbať vo vašom itinerári.

Zaujímavosti, pamiatky

01 Kyjevský kláštor Pečerská Lavra Toto miesto má dlhú históriu, ktorá sa začala v 11. storočí. Kyjevská Pečerská Lavra je pravoslávny kláštor, jeden z prvých a najvýznamnejších kláštorov Kyjevskej Rusi. Komplex, ktorý je známy svojimi starobylými kostolmi, nádherným územím a sieťou katakomb, slúži dlhé roky ako vizitka a dominanta Kyjeva.
Pečerskaja Lavra

02 Katedrála sv. Sofie je vynikajúci komplex; práce na ňom sa začali v roku 1037 a trvali iba tri roky. Pretože architektonická pamiatka prešla iba niekoľkými rekonštrukciami, môžete sa diviť byzantskej katedrále v jej pôvodnej podobe. Okrem toho, keďže sa nachádza na križovatke štyroch vedúcich ciest v Kyjeve, vylezte na zvonicu katedrály a budete odmenení nádherným výhľadom z vrchu.
Katedrála sv. Sofie

03 Mystetský Arsenal je umelecká štvrť v srdci Kyjeva. Celú sezónu organizuje rôzne výstavy, festivaly a trhy, ktoré propagujú kultúru Ukrajiny. Top medzi nimi je ukrajinský týždeň módy, každo-ročný knižný veľtrh a oslavy súčasného umenia.
Mystetskyi Arsenal

04 Kostol svätého Ondreja v Kyjeve je jednou z najvýraznejších barokových budov. Jeho architektúra a umiestnenie sú skutočne jedinečné. Kostol je postavený na umelom kopci s výhľadom na jednu z najstarších štvrtí Kyjeva a základom je terasa dvojpodlažnej budovy s liatinovým schodiskom. Bol dvakrát zasiahnutý bleskom, napriek tomu kostol prekvitá a je prístupný verejnosti pre bohoslužby a prehliadky.
Kostol svätého Ondreja

05 Múzeum Michaila Bulgakova Literárne a pamätné múzeum je venované slávnemu spisovateľovi Michailovi Bulgakovovi, ktorý sa narodil v Kyjeve. V rokoch 1906 až 1919 žil v tomto dome a písal svoju knihu Biela garda . Bulgakov zahrnul budovu a pozemok vedľa a vnútorné usporiadanie domu je úplne rovnaké, ako je opísané v jeho románe.
Múzeum Michaila Bulgakova

06 Ukrajinské národné múzeum umenia Expozícia Národného múzea umenia na Ukrajine obsahuje umelecké diela ukrajinských malieb a sochárstva, ktoré pochádzajú z čias Kyjevskej Rusi (federácie východoslovanských kmeňov z 9. až 13. storočia). Múzeum má v súčasnosti asi 40 000 exponátov a nachádza sa v ňom jedna z najbohatších zbierok starodávnych ikonostáz na Ukrajine.
Národné múzeum umenia

07 Marijinský palác známy ako Tsarskoe, sa nachádza vedľa budovy Najvyššej rady (parlamentu) a je slávnostným sídlom prezidenta Ukrajiny. Mariyinský palác postavil v roku 1744 taliansky barokový architekt Bartolomeo Rastrelli. Dnes sa v ňom konajú rôzne podujatia celoštátneho významu, ako sú recepcie, samity a ceny, ako aj stretnutia oficiálnych delegátov z celého sveta.
Marijinský palác

08 Botanická záhrada je súčasťou prírodného rezervného fondu Ukrajiny. Okrem bohatej flóry určite stojí za to navštíviť kláštor Najsvätejšej Trojice v St. Jonas so záhradou so starodávnymi nástennými maľbami z 19. storočia. K dispozícii je tiež krásny skleníkový komplex s rôznymi druhmi tropických kvetov, kaktusov, sukulentov a paliem.
Botanická záhrada

09 Kláštor svätého Michala so zlatou kupolou je vzdialený dve minúty chôdze od kostola sv. Ondreja a Dómu sv. Sofie. Za 900 rokov prežila niekoľko vojen a dokonca úplné zničenie, stále však zostáva jednou z najvýznamnejších pravoslávnych katedrál na Ukrajine.
Kláštor svätého Michala

10 Národná opera Ukrajiny budova Ukrajinskej národnej opery bola postavená v štýle francúzskej novorenesancie a naďalej je jedným z najslávnejších baletných a operných centier v Európe na úrovni Veľkého divadla v Moskve a Mariinského divadla v r. St. Petersburg. Všetky tri divadlá zároveň spája spoločná ruská baletná škola a ich špecialisti často spolupracujú s kolegami z iných miest.
Národná opera Ukrajiny

11 Pamätník vlasti výška súsošia na pravom brehu rieky Dneper dosahuje 102 metrov (334 stôp) a túto pamiatku je možné vidieť takmer z ktorejkoľvek časti mesta. Socha ženy drží v jednej ruke meč a v druhej veľký štít. Pamätník mal podľa plánu jeho tvorcov stelesňovať neochvejného ducha ľudí, ktorí dokázali stáť pri sebe a prekonať nešťastie.
Pamätník vlasti

12 Múzeum dejín Ukrajiny z druhej svetovej vojny v komplexe múzea sa okrem Pamätníka vlasti nachádza ulička venovaná všetkým ľuďom bojujúcim v 2. svetovej vojne a múzeum s viac ako 15 000 exponátmi vrátane úradných dokladov, osobných vecí vojakov, ich zbrane a fotografie, ocenenia, fragmenty vojenskej korešpondencie a osobné denníky.
Múzeum dejín Ukrajiny z druhej svetovej vojny

13 Pyrohivský skanzen Pirohivský skanzen architektúry a života na Ukrajine sa nachádza na okraji Kyjeva. Územie múzea je rozdelené na tradičné ukrajinské oblasti a chaty sú zdobené v súlade s miestnymi tradíciami. Ukážky drevených stavieb a každodenného života 16. a 19. storočia pochádzajú z celej krajiny.
Pyrohiv

14 Katedrála svätého Volodymyra v Kyjeve bola postavená na počesť kniežaťa Vladimíra z Kyjeva, ktorý v roku 988 n. L. Zaviedol kresťanstvo v Kyjevskej Rusi. Katedrála je vyzdobená v klasickom starobyzantskom štýle a jej interiér vymaľovali takí slávni umelci ako Michail Vrubel a Viktor Vasnetsov. Nachádza sa v centrálnej časti mesta a je určite na zozname najdôležitejších pamiatok.
Katedrála svätého Volodymyra

15 Zlaté brány v Kyjeve boli postavené počas obdobia Kyjevskej Rusi a sú zapísané do svetového dedičstva UNESCO. Pamätník bol súčasťou tejto obrannej stavby a slúžil ako veľký vstup do mesta. V roku 1970 bol nad starobylými ruinami postavený pavilón, ktorý nielen chránil brány pred rozpadom, ale aj obnovil pôvodný vzhľad pamätníka.
Zlaté brány

16 Čokoládový dom a múzeum umenia v Kyjeve je jedným zo slávnych kaštieľov Pechersk. V roku 2009 prešla rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá budovu presne replikovala do pôvodnej podoby a z interiéru urobila galériu a jednu z pobočiek Múzea ruského umenia . Dnes si každý môže vychutnať jeho nádheru, prejsť sa luxusnými sálami a izbami a prezerať si úžasné obrazy.
Čokoládový dom

17 Expo Centrum Ukrajiny v súčasnosti sa na území výstaviska Expo Centra nachádzajú majestátne budovy sovietskej éry, výstavné pavilóny a fontány. Na jeho pôde sa každoročne koná okolo 100 podujatí, vrátane firemných, obchodných, slávnostných či dokonca športových. Konajú sa tu tiež hudobné festivaly, napríklad Atlas Weekend. Expocentrum by sa mohlo stať najambicióznejším zábavným parkom na Ukrajine.
Expo Centrum Ukrajiny

18 Rímskokatolícka katedrála svätého Mikuláša je považovaná za skutočné architektonické dielo. Upúta pozornosť štylizovanou gotickou formou a efektnou vonkajšou výzdobou. Fasáda budovy má dve zvonice, vysoké 64 metrov (204 stôp). V súčasnosti funguje ako koncertná sála Domu organovej a komornej hudby.
Rímskokatolícka katedrála svätého Mikuláša

19 Park Feofaniya PinchukArtCentreje očarujúci a útulný prírodný park na predmestí Kyjeva, ktorý je krásny kedykoľvek počas roka. Park vytvorili a navrhli profesionálni záhradní architekti v roku 1912, v roku 1972 mu bol udhttp://nicolasparish.org.ua/elený štatút pamiatkového parku. Ak ste unavení z hluku a ruchu Kyjeva, park Feofaniya je skvelým útočiskom.
Park Feofaniya

20 Pinchuk Art Centre je galéria moderného umenia, kde môžete skutočne uniknúť z každodennej rutiny a vrhnúť sa do sveta umenia. Každú sezónu má nové expozície s obrazmi a tiež inštalácie a performance. Každé zo šiestich poschodí má sprievodcu, ktorý rozpráva príbeh za prácou.
PinchukArtCentre

Fotogaléria Kyjev

Mapa Kyjeva

Takmer troj miliónové hlavné mesto Ukrajiny sa nachádza vo východnej Európe
GPS: 50.450375, 30.524442 centrum mesta

Oficiálny názov: Київ – Kyjiv
Štát: Ukrajina
Rieka: Dneper

ODKAZY

 

DOZVEDiEŤ SA ViAC

 



14 komentárov:

  1. Počas nášho pobytu v hlavnom meste Kyjev sme sa nemohli nabažiť boršču. Túto zemitú lahodnú polievku som už jedol vo viacerých krajinách, ale ukrajinský boršč je údajne originál a musím povedať, že je tomu verím. Sladký a pikantný číry vývar farby cvikly so správnym množstvom zeleniny, mäsa a byliniek sa spája do jemnej lahodnej pochúťky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Väčšina návštevníkov považuje Kyjev za veľmi dostupné a lacné mesto. Hotely, jedlo, nákupy, to všetko nájdete za ceny oveľa nižšie ako v západnej Európe. Rozľahlé mesto s 3 miliónmi obyvateľov, má väčšinu turistických atrakcií v centrálnej štvrti, ich dostupnosť je dobrá na pešo.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Návšteva Černobyľu, jadrovej elektrárne, ktorej explózia v roku 1986 bola jednou z najhorších katastrof na svete, je povolená so sprievodcom. Tento celodenný výlet z Kyjeva ponúka bezproblémový výlet a nevyhnutný komentár potrebný na pochopenie miesta a jeho katastrofickej udalosti. Preskúmate zónu Černobyľu a opustené okolité mestá vrátane Pripjati.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mestská doprava14. januára 2022 o 9:27

    Lístky na autobusový systém sa dajú kúpiť v malých kioskoch, ktoré sa nachádzajú v blízkosti mnohých autobusových zastávok, alebo ešte jednoduchšie na palube autobusu.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Sme svedkami veľkého obdobia v dejinách Kyjeva a Ukrajiny. S počtom obyvateľov viac ako tri milióny, rovnako ako Rím, Paríž či Madrid, prebiehajú zmeny úžasným tempom. Kyjev zároveň čelí výzvam, ktorými sa borili aj iné moderné európske mestá.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. čas na návštevu14. januára 2022 o 9:39

    Vo všeobecnosti je najlepší čas na návštevu Ukrajiny na oboch stranách leta v máji až júni alebo septembri. Teploty sú príjemné, prechádzky po pamiatkach sú menej preplnené a do čiernomorských plážových letovísk v okolí Odesy prúdi menej dovolenkárov.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dopravné spojenie14. januára 2022 o 9:47

    V prvom rade má Ukrajina vďaka svojej polohe výborné cestovné spojenie s väčšinou európskych krajín. Ukrajina je ľahko dostupná lietadlami, vlakmi, autobusmi a loďami. Na Ukrajine je asi 20 letísk, ktoré obsluhujú lety z celej Európy aj mimo nej.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Navštíviť Ukrajinu a neochutnať národný nápoj je neúprosné. Vodka alebo horilka sa podáva vo všetkých baroch a reštauráciách. Môžete vyskúšať jednu z týchto značiek: Khortitsa, Nemiroff alebo Medoff.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Sovietske dedičstvo14. januára 2022 o 9:50

    Novšia história bola poznačená Sovietskym zväzom. Preto uvidíte veľa sovietskeho dedičstva prítomného v ukrajinskej kultúre dodnes. Z tohto obdobia je veľa pamätníkov, ale najvýznamnejšou je Rodina Mat v Kyjeve, pamätník, ktorý je súčasťou Múzea Veľkej vlasteneckej vojny.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Najhlbšia stanica metra14. januára 2022 o 9:58

    Stanica metra Arsenalna je s hĺbkou 105,5 m najhlbšou stanicou metra na svete. Cesta k východu z Arsenalny trvá dva eskalátory a asi päť minút. Názov „Arsenalna“ pochádza z továrne Arsenal oproti vchodu do stanice.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Kyjevskopečerská lavra je jedným z najznámejších kyjevských kláštorov – dodnes aktívnych – a je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Je to dôležité pútnické miesto pre mnohých pravoslávnych kresťanov a v každú dennú dobu je plné veriacich a turistov.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Mariinský park má približne 130 rokov a nachádza sa v ňom niekoľko historických pamiatok. Jedným z nich je Mariinský palác : uzavretý pre verejnosť, ale napriek tomu krásny.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Oblúk priateľstva14. januára 2022 o 10:06

    Za Mariinským parkom sa nachádza Oblúk priateľstva národov . Má to symbolizovať priateľstvo medzi Ukrajinou a Ruskom; keďže toto priateľstvo bolo napäté, v oblúku sa objavila trhlina.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Moja obľúbená destinácia7. februára 2022 o 10:51

    Navštívil som Ukrajinu asi 50 krát, väčšinou pracovne a vždy ma potešilo, keď cesta viedla cez Kyjev. Toto mesto vás zakaždým očarí.

    OdpovedaťOdstrániť