14 apríla 2014

Letisko Milana Rastislava Štefánika (BTS) Bratislava

Bratislavské medzinárodné letisko sa nachádza v Ivánke pri Dunaji. Veľká časť letiskovej plochy leží na území bratislavskej mestskej časti Vrakuňa. Vedľa iných letísk európskych hlavných miest je bratislavské letisko výrazne menšie. S výstavbou letiska sa začalo v rokoch 1947-48, pravidelná prevádzka bola zahájená v roku 1951.

Letisko Milana Rastislava Štefánika

Terminál

Terminál letiska Bratislava tvorí terminálový komplex pozostávajúci z troch na seba nadväzujúcich častí:
1, terminál A - pre prílety aj odlety, ktorý bol pre verejnosť otvorený v lete 2012;
2, terminál B - určený pre prílety a odlety mimo krajín schengenského priestoru;
3, terminál C / všeobecného letectva (GAT)/ cez ktorý sú vybavovaní cestujúci súkromných, obchodných, V.I.P. a sanitných letov a členovia posádok.

Na vybavenie cestujúcich slúži 29 vybavovacích pultov (check-in) na prízemí odletového terminálu, z toho jeden je určený pre nadrozmernú batožinu. V neverejnej zóne odletových hál určených pre odlietavajúcich cestujúcich je k dispozícii 13 východov, 8 v schengenskej a 5 v neschengenskej časti.

Hala pre medzinárodné lety ponúka zmenáreň, mincový a kartový telefónny automat a bar, v ktorom je možné zakúpiť občerstvenie, nápoje a jedlo. Bratislavské Kultúrne a Informačné Stredisko prevádzkuje na letisku pobočku, ktorá je otvorená od pondelka do soboty od 9:00 do 19:00 a v nedeľu od 9:00 do 18:00. Ponúka mapy a brožúry. Hlavné mesto Sovenska Bratislava umožnuje bezplatné cestovanie hromadnou dopravou a rôzne iné zľavy platné v meste prostredníctvom Bratislava City Card.

Ako sa dostať na letisko ?

Letisko je ľahko dostupné z ktoréhokoľvek miesta v meste taxíkom, autom, autobusom. Cesta na letisko je vedená po hlavnom obchvate Bratislavy, diaľnicou D1, preto aj v dopravnej špičke cesta autom či taxíkom z mesta pred terminál netrvá viac než 30 minút. Mimo dopravnej špičky, v noci, alebo skorých ranných hodinách to stihnete aj za 15 minút.

Mapa letiska

Mestská hromadná doprava

Kto má dostatok času, môže využiť mestskú hromadnú dopravu. Na Letisko M. R. Štefánika premáva autobus mestskej hromadnej dopravy č. 61 (N61 nočný) v smere z Hlavnej železničnej stanice a autobus mestskej hromadnej dopravy č. 96 v smere z Petržalky, ulica Prokofievova. Na trase 61-ky je veľa významných prestupných bodov (Račianske mýto, Trnavské mýto, Bajkalská), ktorými vedú linky do takmer ľubovoľnej časti mesta. Jazda z letiska na stanicu podľa itinerára trvá 25 minút, interval medzi jednotlivými spojmi linky je desať minút v dopravnej špičke, dvadsať minút mimo špičky. Odchody autobusov z letiska môžete nájsť -tu. Cestovný lístok na MHD sa dá zakúpiť na letisku v mincovom automate alebo SMS-kou. Vodiči autobusov nepredávajú lístky.

Taxislužby v BA

Taxislužba je v porovnaní so západným štandardom lacnejšia. Výhodnejšie je objednať si taxík telefonicky, než ho zastaviť na ulici. Taxíky čakajúce na letisku sú omnoho drahšie ako taxíky objednané telefónom. Jazda taxíkom, vopred objednaným telefónom, z letiska do centra stojí od € 5,00 do € 15,00 v závislosti od taxislužby a dopravnej situácie. Čakanie na taxi privolané telefonicky obvykle nepresiahne 15 minút.

Prv, než taxík začne jazdu, zistite, či má vodič zapnutý taxameter. Taxameter v taxíku ukazuje dve hodnoty: 1. sadzbu jazdného a 2. celkovú cenu jazdy. Taxikár je povinný vystaviť zákazníkovi účtenku, ak o to požiada. V Bratislave jazdia okrem taxislužieb aj licencovaní vodiči, ktorí nie sú registrovaní v žiadnej spoločnosti a pracujú samostatne. Veľké taxislužby bývajú zvyčajne lacnejšie než dopravné služby priamo v hoteloch. Všetky taxislužby majú viac sadzieb jazdného: nižšie pri objednávke cez telefón, vyššie pri zastavení taxíka na ulici alebo nástupe na stanovišti taxíkov. V Bratislave je zaregistrovaných vyše 20 licencovaných firiem, poskytujúcich taxislužbu. Telefónne čísla na niektoré taxislužby nájdete tu.

Požičovňa áut, parkovanie

V budove terminálu letiska ponúkajú požičiavanie automobilov viaceré požičovne áut: Megadrive, Sixt, Hertz, Budget, Alamo, Enterprise, National, Firefly, Alimex, Avis, e-sixt, Europcar, Car Rental 24. Auto je možné si objednať a mať ho pristavené rovno po prílete. Krátkodobé i dlhodobé parkovanie je možné na otvorenom parkovisku, celková kapacita 770 miest pred letiskovou halou. Parkovanie do 15 minút je zdarma. Parkovanie 1 hodina / € 5,00; 1 deň / 28 €; 2-3 dni / 35 €; 4-5 dní / 40 €; 6-7 dní / 45 €; 8-12 dní / 55 € (cenník 2020).

Na kontrolu počtu vjazdov vozidiel sú využívané kamery na rozpoznávanie EČV vozidiel. Na parkovisku P1 je bezplatný vjazd na 15 minút možný len raz za hodinu! Každý ďalší vjazd v priebehu 60 minút je účtovaný podľa aktuálneho cenníka. Systém pri vjazde vydá parkovací lístok, ktorý si je potrebné uchovať pre prípad nerozpoznania EČV pri výjazde. Každý vydaný lístok je platný len na jeden výjazd. V prípade parkovania dlhšieho ako 15 minút je potrebné uhradiť parkovné v zmysle platného cenníka. Opakované 15-minútové krátkodobé státie (naloženie/vyloženie) bez poplatkov je možné na parkovisku P1 BUS.

Caproni 450 * Legendárne lietadlo Caproni 450 na ktorom havaroval Štefanik je vystavene v letiskovej hale

Hotely pri letisku

Letisko Milana Rastislava Štefánika je vzdialené od centra mesta asi 9 km, väčšina bratislavských hotelov je dobre dostupná do 20-25 minút jazdy autom. V tesnej blízkosti letiska je niekoľko lacnejších hotelov, ktoré sa službami nevyrovnajú najlepším hotelom nachádzajúcim sa v centre mesta. Ak si vyberáte hotel, podľa vzdialenosti od letiska napríklad kvôli včasnému letu, najbližšie sú: hotel Aviator, ktorý je od letiska vzdialený asi 600 metrov, jednu autobusovú zastávku. Ďalšie blízke hotely: Vienna House Easy Bratislava, Hotel Avion, Hotel Plus Bratislava. Vyšší štandard ubytovania môžete priamo rezervovať:

  • Radisson Blu Hotel Carlton Bratislava - je luxusné ubytovanie na najlepšej adrese v meste: v srdci Starého mesta je v priamom kontakte s nádherným nábrežím Dunaja ako aj s historickým centrom Bratislavy s množstvom reštaurácií, kaviarní, obchodov či kultúrnych pamiatok.
  • Falkensteiner Hotel - rodinný hotel s vynikajúcou polohou s bohatým raňajkovým bufetom so štýlovou atmosférou, výhľadom na Bratislavský hrad sa nachádza neďaleko Dunaja a prezidentského paláca.
  • Hotel Crowne Plaza Bratislava - sa nachádza priamo v centre mesta s výhľadom na Prezidentský palác, len niekoľko minút chôdze od historického centra a Bratislavského hradu.
  • Hotel Pak Inn Danube - sa nachádza na rušnom mieste v srdci Bratislavského centra, napriek tomu ho možno považovať za kľudný. V blízkosti sa nachádza Katedrála St. Martina, Opera SND, Slovenská filharmónia, Most SNP.
  • Grand Hotel River Park - má jedinečnú polohu v hlavnom meste Bratislava na brehu Dunaja, patrí medzi najlepšie hotely na Slovensku. Historické centrum Bratislavy je vzdialené len na niekoľko minút chôdze.

Letiská v okolí Bratislavy

Bratislavské letisko v posledných rokoch zaznamenalo vysoký nárast počtu prepravených pasažierov. Situácia je dramatická v roku 2020, kedy je cestovanie zasiahnuté obmedzeniami vlád takmer všetkých krajín sveta. Bratislavské letisko však stále ostáva v tieni dvoch veľkých susedov - letiska Ferenca Liszta v Budapešti a Viedenského letiska Schwechat, dvoch obrovských dopravných uzlov, ktoré sú vzdialené len niečo vyše hodiny jazdy z Bratislavy.

Lety z letiska Bratislava

Pravidelné destinácie spojené letecky s Bratislavou sú: Kyjev, Dublin, Hurghada, Londýn, Ľvov, Manchester, Skopje, Sofia, Petrohrad. Každoročne sa prevádzkovatelia snažia pripraviť atraktívne a aktuálne žiadané destinácie. V minulých rokoch mala Bratislava spojenie s mestami: Praha, Amsterdam, Berlín, Brusel, Londýn, Paríž, Tel Aviv, Rím, Alghero, Trapani, Dubrovnik a mnohých iných miest. Bratislavské letisko je významnou základňou pre nízkorozpočtové letecké spoločnosti ako Ryanair, Wizzair, v minulosti SkyEurope.

OK-NFU ČSA * ČSA prevádzkujú linku z Prahy do Bratislavy

Z bratislavy lietajú nasledujúce letecké spoločnosti: Aeroflot (lety do Moskvy-Šeremetevo 2) Air Slovakia (zmena majiteľa v roku 2006, zameranie sa na lety z Európy do Kuvajtu, Larnaky a Tel Avivu, letné lety do Phapos, Kefallinie, Preveza/Lefkas, Santorini, Catanie a Izmiru) Austrian Airline (lety z Košíc do Viedne) Bulgarian Airlines (lety do Burgasu a Varny) Czech Airlines (lety do Prahy) Karthago Airlines a Nouvelair (lety na ostrov Djerba a do Monastiru, Tunis Air do Monastiru, Tabarky a Tunisu) Koral Blue Airlines (lety do egyptskej Hurghady) Seagle Air (lety do Palmy de Mallorca) Lufthansa (lety do Mníchova) Ryanair (lety do Barcelony, Birminghamu,Brém, Bristolu, Dublinu, East Midlands, Edinburgh, Frankfurtu, Milána, Londýna a Štokholmu) Slovak Airlines (lety do Bruselu, Tel Avivu, Moskvy-Šeremetevo 2, momentálne neprevádzkuje)

Letisko nesie meno Milana Rastislava Štefánika, významného slovenského štátnika, ktorý sa zaslúžil o vytvorenie Československej republiky v roku 1918. Oficiálna webová prezentácia letiska je tu, obsahuje všetky dôležité informácie o kapacite letiska, vybavení a mieste. Informačná linka letiska je dostupná na čísle +421 2 3303 3353..

Letecké spoločnosti 2020 v Bratislave

RYANAIRtel:+448712460002ryanair.com
POBEDAtel:+74992152300pobeda.aero
FLYDUBAItel:+971600544445flydubai.com
WIZZ AIRtel:+421900205050wizzair.com
AIR CAIROtel:+421917660764flyaircairo.com
ABS JETStel:+420602136230absjets.com
AIREXPLOREtel:+421905771874airexplore.sk
ATEtel:+421527761911ate.sk
EHC SERVICEtel:+421905969925ehc.sk
ELITE JETtel:+421948505475elitejet.sk
GO2SKYfax:+421232201357go2sky.aero
JETAGEtel:+421948899000jetage.sk
TATRA JETtel:+421248205415tatrajet.sk

Informácie

Informácie o príletoch, o odletoch a o službách na letisku:
+421 2 3303 3353
info@bts.aero

Reklamácie batožín a stratené predmety na letisku:
+421 2 3303 3389
lostandfound@bts.aero

Prevádzkovateľ letiska

Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava, a. s. (BTS)
P. O. Box 160
823 11 Bratislava 216
Slovenská republika

Vlastník: 100 % Ministerstvo dopravy a výstavby SR

Milan Rastislav Štefánik

Jedna z najvýznamnejších osobností Slovenska, Milan Rastislav Štefánik, sa narodil 21. júla 1880 v obci Košariská ako šieste dieťa miestneho evanjelického farára Pavla Štefánika a jeho manželky Albertíny, rodenej Jurenkovej.

Milan Rastislav Štefánik * Milan Rastislav Štefánik

Otec bol skalný „národniar a slavianofil“ a v tom duchu vychovával i svoje deti. Základné vzdelanie získal Milan v rodnej obci, v maďarčine sa zdokonalil v Šamoríne. Neskôr študoval na ev. lýceu v Bratislave a v Šoproni. Po maturite na lýceu v Sarvaši v r. 1898 odišiel do Prahy študovať stavebné inžinierstvo na České vysoké učení technické. Po dvoch rokoch prestúpil na Filozofickú fakultu UK a venoval sa štúdiu matematiky a hvezdárstva. Okrem odborných astronomických prednášok ho zaujali aj prednášky prof. T. G. Masaryka z filozofie, čím sa tvorili základy ich budúcej politickej spolupráce. Štúdiá skončil v roku 1904 v Prahe a bol promovaný za doktora filozofie.

Milan Rastislav Štefánik dokázal nepredstaviteľné. Chlapec zo zabudnutých kopaníc Horného Uhorska sa presadil priamo v Paríži – centre vtedajšieho sveta. Mladík z chudobnej rodiny sa stal hvezdárom a generálom svetovej mocnosti. Väčšinu svojho života bol chorý. Mal veľké problémy s črevami, žalúdkom. Jeho život ukazuje aj to, ako bojovať proti chorobám, s prekážkami v živote. Štefánik mal mnoho hesiel, jedným z tých najkrajších bolo: "Rastúcimi prekážkami rastie moja energia na ich prekonávanie." Stal sa hrdinom nie vďaka svojej smrti, ale vďaka svojmu životu.

Po dlhom pobyte mimo Slovenska dňa 4. mája 1919 odletel Štefánik z letiska Campoformido pri Udine sprevádzaný dvoma talianskymi letcami do Bratislavy. Cieľom jeho cesty bolo letisko vo Vajnoroch pri Bratislave. Lietadlo však poblíž miesta pristátia havarovalo a zrútilo sa neďaleko Ivanky pri Dunaji, M. R. Štefánik a všetci členovia posádky boli na mieste mŕtvi. Na mieste nešťastia je postavený pamätník, Milan Rastislav Štefánik je pochovaný v mohyle na Bradle

* Mohyla v Ivánke

Európske letiská

AlbánskoTiranaLetisko Matky TerezyTIA
AndorraA. la Vella--
ArménskoJerevanLetisko Zvartnots EVN
AzerbajdžanBakuLetisko Hejdara AlijevaGYD
BelgickoBruselLetisko ZaventemBRU
BieloruskoMinskMedzinárodné letisko MinskMSQ
Bosna a Herc.SarajevoMedzinárodné letisko SarajevoSJJ
BulharskoSofiaLetisko SofiaSOF
CyprusNikóziaLetisko Hermes LarnakaLCA
ČeskoPrahaLetisko V. HavlaPRG
Čierna HoraPodgoricaLetisko PodgoricaTGD
DánskoKodaňLetisko KodaňCPH
EstónskoTallinnLetisko Lennarta MerihoTLL
FínskoHelsinkyLetisko Helsinki-VantaaHEL
FrancúzskoParížLetisko Charlesa de GaullaCDG
 ParížLetisko OrlyORY
GréckoAtényLetisko Eleftheriosa VenizelosaATH
GruzínskoTbilisiMedzinárodné letisko TbilisiTBS
HolandskoAmsterdamLetisko SchipholAMS
ChorvátskoZáhrebLetisko Franja TudmanaZAG
ÍrskoDublinLetisko DublinDUB
IslandReykjavíkMedzinárodné letisko ReykjavíkRKV
LichtenštajnVaduz--
LitvaVilniusLetisko VilniusVNO
Lotyšsko,RigaLetisko RigaRIX
LuxemburskoLuxemburgLetisko LuxemburgLUX
MacedónskoSkopjeMedzinárodné letisko SkopjeSKP
MaďarskoBudapešťLetisko Ferenca LisztaBUD
MaltaValettaLetisko MaltaMLA
MoldavskoKišinevLetisko KišinevKIV
MonakoMonako--
NemeckoBerlínLetisko TempelhofTHF
 FrankfurtLetisko FrankfurtFRA
 MníchovLetisko MníchovMUC
 DüsseldorfLetisko DüsseldorfDUS
 HamburgLetisko HamburgHAM
 StuttgartLetisko StuttgartSTR
NórskoOsloLetisko GardermoenOSL
Poľsko,VaršavaLetisko Fryderyka ChopinaWAW
PortugalskoLisabonLetisko LISPortelaLIS
RakúskoViedeňLetisko SchwechatVIE
RumunskoBukurešťLetisko Henriho CoanduOTP
RuskoMoskvaLetisko ŠeremetievoSVO
 MoskvaLetisko DomodedovoDME
 PetrohradLetisko PulkovoLED
San MarínoSan Maríno--
SlovenskoBratislavaLetisko M. R. ŠtefánikaBTS
SlovinskoĽubľanaLetisko Joža PučnikaLJU
Spojené kráľ.LondýnLetisko GatwickLGW
 LondýnLetisko HeathrowLHR
 LondýnLetisko StanstedSTN
 ManchesterLetisko ManchesterMAN
SrbskoBelehradLetisko Nikolu TesluBEG
ŠpanielskoMadridLetisko BarajasMAD
 BarcelonaLetisko El PratBCN
 MallorcaLetisko Palma de MallorcaPMI
ŠvajčiarskoBernLetisko BernBRN
 ŽenevaLetisko ŽenevaGVA
 ZürichLetisko ZürichZRH
ŠvédskoŠtokholmLetisko ArlandaARN
TalianskoRímLetisko Leonarda da VinciFCO
 MilanoLetisko MalpensaMXP
TureckoAnkaraLetisko EsenbogaESB
 IstanbulLetisko IstanbulIST
UkrajinaKyjevLetisko BoryspiľKBP
 KyjevLetisko ZhulianyKBP
VatikánVatikán--

 

ODKAZY

 

Námestie M.R.Štefánika * Socha M.R.Štefánika na rovnomennom námestí v Eurovea

 



8 komentárov:

  1. Letisko - parkovisko2. januára 2022 o 12:10

    Opatrenia okolo koronavírusu paralyzovali leteckú dopravu v celom svete. Všetky slovenské letiská zívajú prázdnotou. Bratislavské Letisko sa zmenilo na parkovisko pre desiatky odstavených lietadiel. Počet cestujúcich klesol až o 99 percent.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bratislavské letisko sa stane dočasným parkoviskom až pre 72 lietadiel značky Bombardier. Na letisku v Bratislave parkujú aj Boeingy 737 slovenských leteckých spoločností Air Explore a Go2Sky či vládne airbusy a fokkery Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR.

      Odstrániť
    2. Letisko - parkovisko2. januára 2022 o 12:22

      Za jedno zaparkované lietadlo letisko mesačne získa 1 500 eur.

      Odstrániť
    3. Servis lietadiel2. januára 2022 o 12:23

      Vďaka zaparkovaným lietadlám je v chode aj servisné stredisko spoločnosti Austrian Airlines Technik Bratislava, ktoré konzervuje lietadlá a pripravuje ich na dlhodobé odstavenie.

      Odstrániť
  2. Kniha o Štefánikovi2. januára 2022 o 18:22

    Kniha Milan Rastislav Štefánik od autora Michala Kšiňana bola ocenená Cenou SHS pri SAV v kategórii populárno-vedecká práca. Slovenská historická spoločnosť udelila v roku 2013 Ceny SHS za publikácie, vydané v roku 2012, v dvoch kategóriách: vedecká práca a populárno-vedecká práca.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vnútroštátne lety BA-KE2. januára 2022 o 19:41

    Pred niekoľkými rokmi sme s manželkou podnikli výlet do Košíc. Lietadlom to na otočku trvalo 40 minút tam a 30 minút naspäť. Stihli sme to v jednom dni. Pozreli sme si mesto, vybavili pracovné stretnutie. Neviem si predstaviť cestu vlakom 8+8 hodín. Malo by sa toto spojenie opäť obnoviť.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Každý slovenský slobodomurár si i dnes pripomína slová svojho brata M.R.Štefánika: "... snáď nie je zbytočné úsilie moje, snáď prispel som a prispejem k stavbe velechrámu človečenstva a pokroku."

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mohyla Milana Rastislava Štefánika sa nachádza na vrchu Bradlo týčiacom sa v nadmorskej výške 543 medzi mestom Brezová pod Bradlom a obcou Košariská.

    OdpovedaťOdstrániť